Waar komt de traditie Vader- en Moederdag vandaan?

Vader- en Moederdag

Het is best een bijzonder verhaal

Een ontbijtje op bed, cadeautjes en een flinke dosis liefde. Daar draait het voor de meeste mensen om op Vader- en Moederdag. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En is die altijd al hetzelfde geweest?

De oude Grieken

Moederdag bestaat al veel langer dan Vaderdag. In een ver verleden eerden de oude Grieken de vrouwen al, maar wel met een iets andere insteek dan wij vandaag de dag doen. Wat de oude Grieken deden, draaide namelijk vooral om vrouwelijke goden. Pas in 1909 ontstond Moederdag, zoals wij die kennen, in de Verenigde Staten. Een jaar later, in 1910, werd ook voor de eerste keer Vaderdag gevierd.

Europese herdenking

De hedendaagse Vaderdag vindt zijn oorsprong in Amerika, alhoewel daar wel een kleine kanttekening bij hoort. De oorsprong is namelijk terug te leiden naar de Europese katholieken van de zestiende eeuw. Op 19 maart herdachten zij St. Jozef, de ‘aardse’ vader van Jezus. Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers brachten deze traditie over naar Amerika. Daar werd in de staat Washington, het stadje Spokane om precies te zijn, de viering geïntroduceerd. In beide gevallen was het een idee van gewone burgers. Na een tijdje werd het opgepakt door de rest van het land. De rest is geschiedenis.

Nederland

Toch duurde het even voordat in Nederland Vader- en Moederdag werden geïntroduceerd. In 1924 werd de eerste Nederlandse Moederdag gevierd en pas ruim tien jaar later, in 1937, kregen vaders hun speciale dag. Het is misschien geen nationale feestdag, maar toch wordt er elk jaar veel aandacht aan besteed. Vooral winkeliers spelen slim in op de traditie met speciale aanbiedingen om je vader of moeder eens flink in het zonnetje te zetten.

Nu Vaderdag weer voor de deur staat, spotten we ook alweer advertenties voor de leukste cadeaus voor vaderlief. En dat is soms lastig kiezen. Ga je voor een kleinigheidje zoals sokken of pak je groots aan met dure parfum? Wat je ook doet, het gaat om het gebaar. Een beetje liefde is altijd goed!

Lees ook: ‘Ik ben erachter gekomen dat de beste vriend van mijn vriendin verliefd is op haar’

Bron: Quest | Beeld: Pixabay