Waarom zijn mondkapjes in het buitenland verplicht en in Nederland niet?

mondkapjes verplicht Nederland

De mondkapjesdiscussie lijkt nog niet voorbij

Wanneer we het nieuws volgen, zien we dat in vrijwel elk ander land het dragen van mondkapjes wordt verplicht. Is Nederland dan het enige land die dit niet doet? En zo ja, wat is dan de reden dat ons land niet aansluit op de maatregelen in het buitenland? Dit is het antwoord.

Richtlijnen WHO

Ga je boodschappen halen vlak over de grens, dan is het dragen van een mondkapje verplicht. In Nederland is het dragen van een mondkapje voor alsnog alleen verplicht in het openbaar vervoer. Op straat en in winkels hoeven we geen mondkapje te dragen. Dit komt omdat de Nederlandse gezondheidsorganisatie RIVM de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgt. De WHO liet in april dit jaar weten dat het dragen van mondkapjes niet per se helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dragen van een mondkapje in het buitenland

Nu, enkele weken later, is het WHO teruggekomen op dit advies en adviseert de organisatie wereldwijd om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. Het is gebruikelijk om deze adviezen op te volgen, maar Nederland heeft de coronamaatregelen hier nog niet op aangepast. In het buitenland wordt er steeds meer geadviseerd om in het openbaar mondkapjes te dragen en in landen als Oostenrijk, Spanje en Italië is het zelfs in bepaalde risicogebieden verplicht.

Nederlandse coronamaatregelen

In Nederland heeft vermoedelijk het Outbreak Management Team (OMT) aangegeven dat er op het moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat het dragen van mondkapjes steunt. Het OMT adviseert de overheid over de coronamaatregelen. Dit is dan ook de reden dat we in Nederland alleen nog mondkapjes dragen in het openbaar vervoer. Burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam hebben al wel oproep gedaan mondkapjes in het openbaar te verplichten.

Lees ook: Let op: oplichters sturen nep-SMS om corona-app te installeren

Bron: MAXVandaag, RIVM | Beeld: Pexels