Dit is waarom we nog wel in quarantaine en isolatie moeten bij coronabesmetting

quarantaine

Het kabinet neemt afscheid van de meeste coronaplichten, behalve de quarantaine en isolatie

Dinsdagmiddag kondigde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan dat de resterende coronamaatregelen vanaf 23 maart zullen verdwijnen. Zo nemen we eindelijk afscheid van de mondkapjes in het openbaar vervoer, de toegangstest en de inreistest. Wat echter nog wel blijft gelden, is het advies om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest of in sommige gevallen in quarantaine bij nauw contact met iemand die besmet is. Experts leggen uit waarom die maatregelen nog zo belangrijk zijn. 

Overgangsfase

Zo’n twee jaar na de eerste lockdown in Nederland zijn we eindelijk in ‘het nieuwe normaal’ beland, zo liet Kuipers dinsdagmiddag weten. Een nieuw normaal zonder mondkapjes en toegangstesten, maar mét quarantaine en isolatie. Experts verwachten dat we van testen en isoleren nog niet snel afscheid zullen nemen. Dat komt doordat we nog in een overgangsfase zitten, zo stelt hoogleraar virologie en OMT-lid Marion Koopmans. “We weten niet hoe het verder gaat, corona is (nog) geen onderdeel van het normale pakket aan wintervirussen. Hoelang blijven we golven van besmettingen zien en hoe heftig zijn die?”, laat ze weten aan NOS. Het is volgens haar dan ook belangrijk om vast te houden aan het testen bij klachten en het thuisblijven als je besmet bent.

Corona onder controle houden

Ook arts-microbioloog bij UMC Utrecht en OMT-lid Marc Bonten denkt dat de quarantainemaatregel nog steeds nodig is om het coronavirus onder controle te houden. Hij wijst erop dat je besmet kunt zijn zonder dat je (al) klachten hebt. “Dat is onderliggend aan het advies”, zegt hij. “Als je huisgenoot bent van iemand die corona heeft, dan is de kans groot dat je al besmet bent en dus ook besmettelijk.” Als je vervolgens wel gewoon naar buiten gaat, kun je anderen besmetten. Bonten vindt quarantaine dan ook een goede manier om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt. “Ook om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen niet in aanraking komen met het virus.”

Met het hoge aantal besmettingen van de afgelopen tijd is de kans groot dat je om de haverklap in quarantaine moet. Bonten verwacht niet dat dit de komende tijd zo zal blijven. Met het oog op het mooie weer dat eraan komt, denkt hij dat de huidige besmettingspiek snel zal dalen. In de lente en de zomer zijn er minder infecties en zullen mensen minder last hebben van de quarantainemaatregel.

Tot wanneer?

Natuurlijk klinkt dan ook de vraag: tot wanneer moeten we vast blijven houden aan de quarantaine- en isolatiemaatregel? “Ik denk dat je de rem er op zijn minst op wilt houden tot deze besmettingsgolf voorbij is en alle 70-plussers hun extra booster hebben gehad”, vertelt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc. “Ook wil je eigenlijk zeker weten dat de druk op de zorg niet opnieuw toeneemt, want wij moeten nog steeds zorg afzeggen en inhalen.” Volgens Tostmann kunnen we pas stoppen met testen en isoleren als er een goed alternatief is om het coronavirus in de gaten te houden. “Als je niet langer iederéén test, moet je een goede steekproef uit de bevolking nemen. Die moet duidelijk maken in welke mate het virus rondgaat of er nieuwe varianten ontstaan en hoeveel coronapatiënten je in het ziekenhuis kunt verwachten.”

Verschuiving

De experts denken dat de coronacrisis voor een verschuiving heeft gezorgd in onze omgang met andere ziektes. Voor de coronacrisis was er immers geen twijfel over mogelijk: was je verkouden of had je een griepje onder de leden? Dan werkte je gewoon door tot je écht niet meer kon. Koopmans vraagt zich af of dit anno 2022 nog wel zo verstandig is. “Wie doe je er een plezier mee als je bijvoorbeeld met griep blijft rondlopen en kwetsbaren aansteekt? Ik ga er niet over, maar die discussie moeten we wat mij betreft voeren.”

Lees ook: Nog meer versoepelingen: mondkapje in OV, toegangstest en inreistest niet meer verplicht

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Annie Spratt