Waarom Olympische sporters geen medaille, maar een pandaknuffel krijgen

Een schattige panda in plaats van een gouden, zilveren of bronzen plak

De Olympische Winterspelen in China zijn in volle gang. We zien allemaal winnende atleten voorbijkomen die een pluche panda vasthouden. Waarom krijgen ze zo’n knuffeltje in plaats van een medaille? Wij zochten het uit.

Bing Dwen Dwen

De mascotte voor de Olympische Winterspelen is een pandabeertje genaamd Bing Dwen Dwen. De panda wordt door middel van een (plastic) ijspakje beschermd tegen boze elementen. Het hartje op zijn linkerpootje staat symbool voor de Chinese gastvrijheid. Het woord ‘bing’ betekent ‘ijs’ en symboliseert puurheid en kracht. Met ‘dwen dwen’ worden kinderen, gezondheid en vitaliteit aangeduid. “De mascotte belichaamt de kracht en het doorzettingsvermogen van atleten en zal helpen bij het verspreiden van de Olympische mentaliteit”, aldus de officiële website van de Winterspelen.

Onlangs werd bekend dat spullen waar Bing Dwen Dwen opstaat helemaal zijn uitverkocht, in heel China. De ere-knuffels zijn niet het enige wat van hem wordt gemaakt: men kon onder andere ook kussens en sleutelhangers met de panda erop kopen. Hij is daarnaast dus geregeld op het Olympisch podium te zien, omdat winnende atleten een knuffel (in een stevig plastic jasje) van hem krijgen.

Twee ceremonies

Er gelden behoorlijk wat regels tijdens de Winterspelen. Op veel plekken moeten mensen mondkapjes dragen en het is de bedoeling dat atleten zoveel mogelijk in hun eigen team bubble blijven. Winnaars krijgen dit keer twee ceremonies om bij te shinen. Eerst vindt er een overwinningsceremonie plaats, waarbij de atleten op het podium staan en een pandaknuffel overhandigd krijgen. Ook krijgen ze een gebreid boeket met zes verschillende bloemen: een reguliere roos, een Chinese roos, een lelietje-van-dalen, een hortensia, een lepelbloem en een olijftak. Daarna volgt de medailleceremonie, die plaatsvindt in een speciaal plaza. Daar krijgen de atleten hun medaille uitgereikt, die ze vanwege de coronamaatregelen zelf moeten omdoen.

Atleten krijgen de knuffelige panda dus niet in plaats van hun medaille, want die krijgen ze bij de daaropvolgende ceremonie alsnog uitgereikt. De schattige pandaknuffel is meer een soort corona-proof extraatje. Gek genoeg is er nog geen precieze reden voor deze dubbele ceremonie gegeven. Maar waarschijnlijk heeft het te maken met de aanhoudende pandemie. Vier jaar geleden bij de Winterspelen in Zuid-Korea was er bijvoorbeeld een soortgelijk moment. Toen kregen de winnende sporters allemaal een knuffel van een witte tijger genaamd ‘Soohorang’.

Lees ook: Gouden dag voor Ireen Wüst op Spelen en veel diskwalificaties

Bron: Eurosport, Quartz | Beeld: BrunoPress