Waarom sportscholen dicht moeten blijven, volgens de experts

sportscholen dicht

Sporten is zo belangrijk, maar toch blijven sportscholen dicht – waarom eigenlijk?

Het is een veelgehoorde vraag tijdens elke lockdown: hoezo moeten de sportscholen eigenlijk dichtblijven? Met het gure winterweer is buiten sporten voor veel mensen geen optie, en binnensporten is nu helemaal stilgelegd. En dat terwijl in beweging blijven júist zo belangrijk is. NU.nl heeft aan drie experts nagevraagd hoe dat zit.

Sportscholen dicht

Het levert regelmatig scheve gezichten op. Want na de eerste lockdown mochten niet-essentiële winkels sneller weer open dan de sportscholen. Afgelopen zomer konden terrassen en winkels bijvoorbeeld ook een maand sneller weer open dan de sportscholen. Dat heeft er volgens een woordvoerder van het RIVM mee te maken dat er een verschil in besmettingsrisico bestaat. In een sportschool sta je (als je lekker bezig bent, in elk geval) immers flink te puffen en te hijgen. “Daardoor ga je bijvoorbeeld dieper in- en uitademen, en dat doe je ook nog eens op een hogere frequentie. Het vergroot de kans dat je virusdeeltjes inademt of verspreidt”, legt hij uit aan NU.nl.

Lichaamsvocht

Bij al dat sporten hoort natuurlijk ook een gezonde dosis zweet. Klinisch epidemioloog Frits Rosendaal van het Leidens Universitair Medisch Centrum stelt: “Lichaamsvochten vliegen in het rond en de ventilatiekwaliteit wisselt per locatie. Het kan gewoon een bron van besmetting zijn.” Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vult aan: “Veel mensen blijven dan langere tijd in een relatief kleine ruimte bij elkaar. Daarom hebben we dat onderscheid gemaakt.” Dat is een contrast met buiten, waar de ventilatie natuurlijk wél in orde is. Buitensporten blijft daarom wel (onder voorwaarden) toegestaan.

Sporten maakt gezond?

Maar hoe zit het dan met de gezondheidsvoordelen van een flinke workout? Helpt dat niet juist in de strijd tegen corona? Rosendaal legt uit dat hij het idee snapt, maar dat dit niet helemaal klopt. Het klopt namelijk dat je van sporten in het algemeen gezonder wordt. Maar een belangrijke risicogroep voor corona zijn juist degenen met overgewicht – en dat wordt niet gegarandeerd opgelost met een sessie in de sportschool. Het doel van de sportschoolsluiting is dan ook niet om te voorkomen dat de sporters ernstig ziek worden, maar juist dat zij de ziekte doorgeven. “De mensen die bijvoorbeeld in de sportscholen komen, lopen namelijk zelf vaak niet het risico om ernstig ziek te worden. Maar het verhoogt wel de kans dat zij besmet raken en het virus doorgeven”, stelt Rosendaal.

Lees ook: Handig: alles wat je moet weten over het type II-mondkapje

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash