Goede vraag: waarom hebben we eigenlijk twee paasdagen?

tweede paasdag

Waar komt die tweede dag Pasen vandaan?

Een extra vrije dag? Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Maar hoe kan het eigenlijk dat we Pasen verspreid over twee dagen vieren? Heeft dat een reden? Libelle is eens in de geschiedenis gedoken en legt uit waarom we traditioneel twee paasdagen hebben.

Oorsprong Pasen

Zoals bijna al onze nationale feestdagen, is de viering van Pasen gebaseerd op de Bijbel. Met Pasen wordt in het Christendom namelijk het opstaan van Jezus uit de dood gevierd. Daarom komt Pasen ook altijd drie dagen na Goede Vrijdag. Volgens de Bijbel stond Jezus namelijk drie dagen na zijn kruisiging weer op. En dat staat nu dus bekend als Pasen.

Twee paasdagen

Maar waarom maken we hier nu eigenlijk twee dagen van? Deed Jezus er volgens de Bijbel bijvoorbeeld twee dagen over om  uit de dood te herrijzen? Nee, dat is niet het geval. Libelle schrijft dat we de Middeleeuwse kerk te danken hebben voor deze extra vrije dag. Net zoals met Kerstmis en Pinksteren, was het namelijk zo dat mensen vroeger met Pasen massaal naar de kerk trokken voor extra diensten. Zo had je op een normaal gesproken rustige zondag opeens een volle planning. Daarom besloot de kerk een extra vrije dag in te stellen: wel zo leuk!

Eeuwenlange traditie

En die dubbele feestdagen gaan een flink aantal jaren terug in de geschiedenis. Volgens Libelle werd in 1618 vastgesteld dat Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren allemaal ook over de aansluitende maandag door zouden lopen. En in 1815 werd vastgesteld dat deze dagen in het hele land een officiële vrije dag waren. Kortom: die extra dagen zijn niet direct van kerkelijk belang – maar leuk zijn ze wel!

Lees ook: Aha: zo is de traditie van chocolade-eitjes met Pasen ontstaan 

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash