Waarschuwing van de IEA: ook in 2023 zal er te weinig gas zijn

gas

We zullen nog lang last hebben van de energiecrisis

We zullen tot ver in 2023 de negatieve gevolgen merken van het dichtdraaien van de Russische gaskraan. Inmiddels is alle hoop gevestigd op LNG (vloeibaar gemaakt gas), om zo het gemis uit Rusland op te vangen. Dat zorgt voor een hoop onzekerheid en stress op de internationale gasmarkt.

Meer verbruikt

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat er volgend jaar wereldwijd 0,4 procent meer gas verbruikt wordt dan dit jaar. “Onze verwachting blijft wel onzeker, niet in de laatste plaats vanwege de roekeloze en onvoorspelbare houding van Rusland”, aldus Keisuke Sadamori (directeur van de IEA).

Economieën worden hard geraakt door de hoge energieprijzen, wat voor extra onzekerheid zorgt. Er wordt gevreesd voor een economische ramp als de prijzen nog heel lang zo hoog blijven. Steeds meer huishoudens zullen dan in de problemen komen.

Nu juist afgenomen

Hoewel er volgend jaar naar verwachting meer gas zal worden gebruikt, is dat volgens het IEA dit jaar juist minder. We verbruiken namelijk maar liefst 0,8 procent minder, wat vooral te danken is aan het terugschroeven van het gasverbruik in Europa. Dat verbruik is tot nu toe met 10 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Iets wat daar in grote mate aan bijdraagt, is dat fabrieken 15 procent minder gas verbruiken doordat ze hun productie verminderen of zelfs helemaal stilleggen.

Lees ook: Bestuur Tweede Kamer doet aangifte van informatielek

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Martin Adams