Aha! Dit is wat het trapgebaar van motorrijders betekent

Het is blijkbaar helemaal geen ‘trap na’

Buschauffeurs groeten elkaar standaard met een handje omhoog, automobilisten toeteren om hun ongenoegen te uiten of knipperen met de lichten om een ander een seintje te geven en ook motorrijders hebben hun eigen manier van communiceren. Zo zien we geregeld een inhalende motorrijder een trapgebaar maken. Hoewel dit onbeschoft over kan komen, is dit helemaal geen ‘trap na’. 

Begroetingen

Net zoals buschauffeurs elkaar met een handje groeten, begroeten ook motorrijders onderling elkaar altijd. Dat doen ze door hun linkerhand even op te steken, vaak met een V-teken erbij. Deze ‘bikersgroet’ werd bedacht door Barry Sheene, een bekende motorcoureur uit de jaren zeventig. Er is echter ook een bikersgroet waarbij de arm naar beneden blijft. Hierbij houden motorrijders hun arm neerwaarts onder een hoek van 45 graden, met één, twee of meerdere vingers gestrekt en de handpalm richting de tegenligger. Deze groet wordt ook wel de Harley- of cruisergroet genoemd.

Trapgebaar

Ook komt het geregeld voor dat motorrijders een gebaar maken naar automobilisten. Dit doen ze vaak door met hun voet te ‘trappen’. Ben je nou niet zo bekend met motor-jargon, dan kan dit trapgebaar behoorlijk onbeschoft en gemeen overkomen. Maar het is geen reden om opgefokt over te raken, want het is allesbehalve een ‘trap na’. Het wordt namelijk bedoeld als een bedankje, bijvoorbeeld wanneer je ruimte maakt voor een door het midden rijdende motorrijder. Aha!

Handen aan het stuur

Waarom doen motorrijders dat door met hun voet te trappen? Nou, dat is eigenlijk best logisch. Het is niet altijd mogelijk om hun hand van het stuur te halen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer ze voor het rode licht staan en de koppeling hebben ingeknepen, of als het allemaal snel moet gaan en ze geen tijd hebben om hun hand van het stuur te halen. Ook in een drukke stad is het vaak verstandiger om de handen aan het stuur te houden.

Waarschuwing

Komt een motorrijder je voorbij gesjeesd en beweegt-ie zijn arm zijwaarts op en neer? Ook dat is geen onbeschoft gebaar of kritiek. Nee, dat doet hij of zij als waarschuwing dat er gevaar is, zoals een ongeluk of een naderende file. Weer wat geleerd.

Lees ook: Dit zijn de regels die de Hells Angels moeten naleven

Bron: Motorfans, AD | Beeld: Unsplash, Harley Davidson