Watertekort vanwege droogte: crisisteam maakt verdeelplan

droogte

De droogte heeft zijn tol geëist

Door de aanhoudende warmte van de afgelopen dagen die ook de komende dagen zal aanhouden, dreigen er problemen met het drinkwater te ontstaan. Het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) gaat daarom vanaf vandaag bepalen hoe het schaarse water in Nederland wordt verdeeld.

Watertekort

De aanhoudende droogte van de afgelopen tijd heeft ervoor gezorgd dat er sprake is van een feitelijk watertekort. Extra maatregelen zijn op dit moment nog niet nodig, maar wel als de droogte nog langer aanhoudt. Dat laat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten.

Waterschappen nam de afgelopen tijd al enige maatregelen. Zo geldt er in sommige gebieden een sproeiverbod en mogen sluizen minder vaak gebruikt worden door de scheepvaart. Daarnaast wordt er aangeraden om het sproeien van de tuin, het wassen van de auto of het vullen van een zwembadje uit te stellen. Gaat iedereen de komende dagen op hetzelfde moment de tuin sproeien en het zwembad vullen, dan stijgt het verbruik tot ongekende hoogten en is het waarschijnlijk dat de waterdruk heel hoog oploopt. Hoe je verder nog kunt besparen op water? We hebben een aantal tips voor je.

Bespaartips

  • Vermijd dus de komende dagen het sproeien van het gazon, het wassen van de auto of het vullen van een zwembad.
  • Ga niet in bad, maar neem een korte douche (niet langer dan vijf minuten).
  • Zet de vaatwasmachine pas aan als deze helemaal vol is.
  • Zet de wasmachine niet aan voor kleine wasjes, maar wacht ook tot deze helemaal vol zit.
  • Vang voordat je gaat douchen het koude water op met een emmer. Dit kun je gebruiken voor het bewateren van de planten of het wassen van de auto.

Lees ook: Aarde draait te snel om zijn as: seconde minder per dag is de oplossing

Bron: NOS | Beeld: Pexels