We gaan meer betalen voor een hapje en een drankje in de horeca

De prijzen gaan omhoog om te compenseren voor de lockdowns

Wie binnenkort naar de horeca gaat voor een hapje of een drankje, kan rekenen op hogere tarieven. Restaurants, hotels en cafés zijn enorm blij dat ze weer open mogen, maar zullen hogere prijzen moeten hanteren om te compenseren voor de periodes waarin ze gedwongen gesloten waren.

Megastijging verwacht

Patrick van Zuiden is eigenaar van Hotel & Spa Savarin in Rijswijk. Ook is hij voorzitter van G4, de overkoepelende organisatie van vier grote restaurantketens (Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants). Hij vertelt aan NU.nl dat hij een “megastijging” verwacht, omdat horecaondernemers de laatste tijd veel extra kosten hebben gehad. “Als je al die bijkomende kosten ziet, dan denk ik aan 15 tot 20 procent.” Hij vertelt ook dat leveranciers hem allemaal hebben medegedeeld dat ze hun prijzen gaan verhogen. Bovendien lopen de kosten voor energie en personeel snel op. “Er wordt nu gesproken over het aanpassen van de cao, maar niemand betaalt meer volgens de cao. Collega’s pikken personeel bij elkaar weg. Dat kan alleen maar door met de geldbuidel te rammelen.”

Geen overzicht

De woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) durft nog niet te zeggen hoe extreem de prijzen zullen stijgen. “Prijzen van grondstoffen en energie stijgen, lonen stijgen.” Horecaondernemers moeten prijscalculaties maken en daarin worden die stijgingen ook meegenomen. “De verkoopprijzen worden door de horecaondernemer vastgesteld. KHN kan en mag daar geen rol in hebben. We hebben dus ook geen duidelijk overzicht van eventuele prijsstijgingen.”

Prijsstijging afgelopen jaren

Het is niet de eerste keer dat we een prijsstijging in de horeca gaan zien. In de afgelopen twintig jaar werd een biertje gemiddeld €1,30 duurder, steeg de prijs voor rode huiswijn met €1,85 per glas en betaalden we gemiddeld €1,10 meer voor een kop koffie. Jos Klerx, specialist horeca bij de Rabobank, vertelt aan NU.nl dat hij de stijgende prijzen alleen maar logisch vindt. “Vanuit economisch oogpunt zou de prijs omhoog moeten. Personeel is duurder en inkoopprijzen zijn hoger, plus de achterstand die ondernemers hebben in omzet vanwege de lockdowns en vroegere sluitingstijden.”

Lees ook: Kabinet en nachthoreca met elkaar om de tafel over 1G-beleid

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Kayleigh Harrington