We gaan ongezonder eten door de inflatie

ongezond-eten

Steeds vaker een vette hap

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het steeds duurder wordt om gezond te leven. Veel Nederlanders zijn bereid om er een gezonde levensstijl op na te houden, maar de stijgende prijzen maken dat moeilijk. Ongezonde voeding is goedkoper dan voedzame, en sportabonnementen worden te duur.

Ongezonde voeding duurder

De inflatie is hoog en alles wordt duurder. Voor veel mensen is het elke keer weer schrikken wanneer ze bij de kassa staan in de supermarkt. Daar komt bij dat ongezonde producten vaak goedkoper zijn dan gezonde voeding, wat het moeilijk maakt om een gezonde levensstijl in stand te houden. Uit een onderzoek van verzekeraars a.s.r. en Ditzo komt naar voren dat bijna een derde van de Nederlanders zegt dat ze ongezonder zijn gaan eten door de hoge inflatie. Daarbij geeft een kwart van de ondervraagden aan dat ze hun sportabonnement hebben opgezegd vanwege dezelfde financiële redenen.

Zorgelijke ontwikkeling

Volgens directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is deze ontwikkeling ernstig met het oog op de volksgezondheid. “Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is. Dus het is een maatschappelijk probleem.’’ Gezonde voeding is volgens hem belangrijk, omdat we voor een goede gezondheid alle benodigde voedingsstoffen moeten binnenkrijgen. Daarmee verkleinen we de kans op ziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Veel ondersteuning

Vliegenthart benadrukt dat mensen zich niet hoeven te schamen, omdat een groot deel van de Nederlanders kampt met dezelfde problemen. Er is veel ondersteuning voor mensen met lage inkomens vanuit de gemeente, waar hij oproept gebruik van te maken. Daarnaast worden mensen ook geholpen vanuit andere instanties. Het platform Goed bezig! van verzekeraar a.s.r. biedt ondersteuning in de vorm van tips en inspiratie om meer te bewegen, beter te slapen en gezonder te eten. Iedereen die dat wil, kan gebruikmaken van deze online omgeving.

Lees ook: Hierom belanden steeds meer jongeren op straat

Bron: ad.nl | Beeld: Unsplash, The Nix Company