‘We kunnen volgend jaar weer geconfronteerd worden met een gastekort’

gastekort

Het gastekort is in 2023 wellicht nog steeds niet opgelost

Hoewel het nu goed lijkt te gaan met het gas voor deze winter, kan dat volgend jaar anders zijn. De Europese Unie heeft deze winter in ieder geval genoeg gas, maar volgend jaar kunnen we opnieuw worden geconfronteerd met een gastekort. 

Gastekort

De kans bestaat dat we in de winter van 2023 opnieuw zullen kampen met een gastekort als Rusland besluit de leveringen nog verder terug te draaien. “Ondanks de maatregelen die we hebben genomen, kunnen we volgend jaar nog steeds geconfronteerd worden met een tekort van maximaal 30 miljard kubieke meter (bcm) gas.”, liet de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weten op een persconferentie. Hierbij verwees ze naar de gegevens van het Internationaal Energie Agentschap die maandag worden gepubliceerd.

Prijsplafond

Von der Leyen hoopt dat de EU-landen in de komende dagen een overeenstemming kunnen krijgen over het instellen van het prijsplafond. Daarnaast liet ze weten dat er steeds meer vraag is naar een gezamenlijke inkoop van gas door de EU-landen. Maar ‘daar moet eerst op korte termijn meer duidelijk over worden’. De baas van de IEA, Fatih Birol, stelt dat Europa met een dubbel zo groot tekort zou dreigen als het landenblok geen maatregelen had genomen door het verbruik terug te brengen.

Lees ook: Werkgevers vrezen voor meer werkdruk en minder personeel in 2023

Bron: Hart van Nederland | Beeld: iStock