‘Werkgever mag je vragen thuis te werken bij weigeren vaccin’

werken vaccin

Werkgevers mogen hun personeel waarschijnlijk vragen om thuis te werken

Velen van ons kijken uit naar de dag dat we weer vanaf locatie kunnen werken. Na ruim een jaar thuiswerken komen de muren wel redelijk op je af. Maar arbeidsjurist Pascal Besselink stelt nu dat werkgevers hun personeel prima mogen vragen om langer thuis te werken als zij een vaccin tegen corona weigeren.

Vaccin weigeren en werken

Vaccineren, testen, groen vinkje hier, coronapaspoort daar: er valt op dit moment veel te doen rond het registreren van de coronavaccinaties. BNR Nieuwsradio heeft bij rechtsbijstandverzekeraar DAS nagevraagd hoe het zit op de werkvloer: mag een werkgever consequenties verbinden aan het al dan niet laten vaccineren? Jurist Pascal Besselink antwoordt dat dat mag, maar: “Er moet onderscheid worden gemaakt tussen een vriendelijk verzoek en iemand ertoe verplichten. Dat laatste mag de werkgever niet zomaar doen”, aldus Besselink.

Langer thuiswerken

Besselink legt uit dat het weigeren van de vaccinatie gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Helemaal in een omgeving waar personeel dicht op elkaar werkt, is een ongevaccineerd persoon een flinke risicofactor. En daarom mag de werkgever deze persoon dus vragen (maar niet verplichten) om langer thuis te blijven werken. Besselink legt wel uit dat hier voor de werkgever vervolgens ook verplichtingen aan zitten. “‘Kan er ook echt worden thuisgewerkt? Is er op de werkplek niet de mogelijkheid om continu de afstand te bewaren?” Hij vervolgt: “Het is dus niet heel eenvoudig. De werkgever kan het wel zeggen, maar op het moment dat hij dat doet brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee.”

Betere regelgeving

Deze vragen komen steeds vaker voor, meldt naast Besselink ook werkgeversvereniging AWVN. Besselink pleit dan ook voor betere regelgeving. “Ik denk dat het heel veel werkgevers en werknemers wel zou helpen wanneer ten aanzien van dit onderwerp wat meer richting en regelgeving vanuit de overheid zou komen.”

Lees ook: Willeke Alberti kreeg corona door ongevaccineerd persoon

Bron: BNR Nieuwsradio | Beeld: Unsplash, Mufid Majnun