Uitzonderingen

Met de aanname van de nieuwe wet, is abortus al vanaf een paar dagen na conceptie verboden in West Virginia. Als een minderjarig meisje zwanger wordt door incest of verkrachting, mag zij tot veertien weken zwangerschap een abortus laten uitvoeren. Voor volwassen vrouwen in diezelfde situatie geldt de grens van acht weken. Ze moeten daarbij aan de arts kunnen aantonen dat ze aangifte bij de politie hebben gedaan.

Alleen artsen

Een abortus mag bovendien alleen nog worden uitgevoerd door artsen of osteopaten die daartoe bevoegd zijn. Die artsen kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Andere aanbieders van abortus kunnen door de wet hun werkvergunning kwijtraken en lopen het risico op een gevangenisstraf als ze ermee doorgaan.

Staten mogen zelf bepalen

Eind juni schrapte het Hooggerechtshof eerdere uitspraken waarmee het recht op abortus werd veiliggesteld. De abortuswetgeving is sindsdien in handen van de staten. De beslissing leidde zowel binnen de VS als daarbuiten tot veel ophef en discussie.

Tweede staat

Jim Justice, de gouverneur van West Virginia, heeft de wet nog niet ondertekend. De verwachting is dat hij dat spoedig zal doen. West Virginia is daarmee, na Indiana, de tweede Amerikaanse staat waarin een strenge anti-abortuswet wordt gehanteerd. In Indiana werd de omstreden wet in augustus aangenomen.
Bron:  NU.nl, NOS | Beeld: Unsplash, Manny Becerra