Wetsvoorstel is af: 2G voor horeca, evenementen en cultuur

2G

De Tweede Kamer moet nog instemmen met de wet

Het demissionaire kabinet wil de omstreden 2G-maatregel, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of van corona hersteld zijn toegang hebben, mogelijk maken in de horeca, de cultuursector, bij evenementen en de niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken, massagesalons en zonnestudio’s. Dat valt te lezen in het wetsvoorstel dat maandagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd. De 2G-maatregel gaat niet gelden in winkels en bouwmarkten.

2G-aanpak

Het demissionaire kabinet wil de 2G-maatregel alleen inzetten als de 3G-maatregel, waarbij ook negatief geteste mensen toegang hebben, in combinatie met andere maatregelen niet voldoende is. In het wetsvoorstel valt te lezen dat het systeem alleen ingezet kan worden op plekken waar sprake is van een hoog risico op verspreiding van het virus, zoals op plekken waar mensen geen vaste zitplaats hebben of waar afstand houden moeilijk is. Het lijkt daarom ook onwaarschijnlijk dat het 2G-systeem op termijn ook zal gelden voor theaters met vaste zitplaatsen of bij contactberoepen zoals de fysiotherapeut of de kapper. Ook voor het onderwijs en voor de werkplek zal geen 2G-toegangsbewijs worden gevraagd.

Uitzondering

Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, hoeven zich geen zorgen te maken over de nieuwe 2G-maatregel. Voor hen zal de 2G-aanpak namelijk niet van toepassing zijn, zo valt te lezen in het wetsvoorstel. Hoe zij wel toegang kunnen krijgen tot locaties waarvoor een 2G-toegangsbewijs vereist is, moet nog bepaald worden.

Vaccinatieplicht

Volgens demissionair minister De Jonge heeft de nieuwe 2G-maatregel niet als doel om mensen te verplichten zich te laten vaccineren. Het kan volgens hem wel een neveneffect zijn dat mensen door de maatregel de drang voelen zich toch te laten vaccineren. De Jonge laat verder weten dat het 2G-systeem juist een middel is om ongevaccineerden te beschermen tegen besmetting. Omdat zij niet meer op locaties mogen komen waar veel mensen bij elkaar komen, lopen ze minder kans op een infectie. Die extra bescherming is volgens het demissionair kabinet nodig, aangezien het de ongevaccineerden zijn die de meeste druk op de zorg leggen. Dit komt doordat zij over het algemeen meer risico lopen om ernstig ziek te worden.

Wetsverandering

Om het omstreden 2G-systeem mogelijk te maken, is een wetsverandering nodig. Het voorstel voor die wetsverandering ligt nu bij de Tweede Kamer. Het demissionair kabinet wil de spoedwet eigenlijk nog deze week door de Tweede Kamer laten behandelen. Het is echter nog maar de vraag of dit gaat gebeuren. Gezien de gevoeligheid van de nieuwe maatregel hebben de Kamerlieden waarschijnlijk meer tijd nodig. Mocht de Tweede Kamer akkoord gaan met de nieuwe wet, dan moet het wetsvoorstel ook nog langs de Eerste Kamer.

Verdeeldheid in de Kamer

Of het wetsvoorstel door de Tweede Kamer zal komen? Dat is nog maar de vraag. De Tweede Kamer is namelijk erg verdeeld over de 2G-maatregel. Tot nu toe hebben alleen de VVD en D66 gezegd de wet te steunen. De rest van de partijen is tegen de wet of twijfelt nog.

Lees ook: Kabinet waarschuwt: houd je aan de basisregels, anders extra maatregelen

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Roman Grachev