White Lives Matter-groep heeft actie met leuzen op Erasmusbrug opgeëist

Erasmusbrug

‘Dit eiste veel planning, testen en wiskunde om het te laten werken’

Tijdens de jaarwisseling werden er teksten als ‘Vrolijk blank 2023’ en ‘White lives matter‘ geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam.  Deze actie is inmiddels opgeëist. Hart van Nederland schrijft dat het lijkt te gaan om een samenwerking tussen een Duitse en een Nederlandse White Lives Matter-groep. 

Grote geldsom

De activisten van WLM-Nederland en WLM-Duitsland, zoals ze zichzelf online noemen, werkten samen om “een pro-Blank bericht openbaar te maken”, is in een Telegram-groep te lezen. “Dit eiste veel planning, testen en wiskunde om het te laten werken. Ook hadden we te maken met een grote geldsom voor de laser.”

Uit berichten valt tevens op te maken dat er misschien meer acties op de planning staan. Als het niet in Nederland is, dan wel op andere plekken in de wereld. “Onze voornemens voor het nieuwe jaar is dat wij hopen soortgelijke samenwerking tussen andere groepen in onze Blanke landen te zien”, aldus een van de berichten in de groep.

Leuzen op Erasmusbrug

De actie die nu is opgeëist, vond afgelopen jaarwisseling plaats in Rotterdam. Met een laser werden er teksten geprojecteerd op de Erasmusbrug. Dit waren leuzen als ‘White Lives Matter‘ en ‘Vrolijk blank 2023’, maar ook ‘Zwarte piet deed niets verkeerd’ en ‘We must secure the existence of our people and a future for white children‘. Dat laatste betekent zoiets als ‘We moeten het voortbestaan van onze mensen en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen’. Dit is een bekende slogan binnen neonazi-kringen, die onder andere wordt gebruikt door de Ku Klux Klan.

De politie doet onderzoek naar het incident. Ook moet nog vastgesteld worden of de actie daadwerkelijk strafbaar is of niet.

Lees ook: Politie doet onderzoek naar geprojecteerde teksten op Erasmusbrug: ‘Vrolijk blank 2023’

Bron: Panorama, Hart van Nederland | Beeld: Pro Shots / NL Beeld