Wil je weten: dit verdien je als minister-president van Nederland

Het is dan een ondankbaar beroep, maar er staat wél een goed salaris tegenover

Wekenlang was Nederland in spanning: wie zou onze nieuwe minister-president worden? Deze week kwam dan eindelijk het verlossende antwoord op die vraag: Dick Schoof gaat deze rol vervullen. Hoewel het regeerakkoord al een tijdje klaar lag, duurde het wat langer voordat de nieuwe minister-president definitief gevonden was. Maarre, aan het salaris heeft dat in ieder geval niet gelegen.

Salaris premier

Je moet het maar willen, premier van Nederland zijn. De functie brengt ontzettend veel verantwoordelijkheid met zich mee, en je krijg ook nog eens altijd kritiek over je heen. Daar moet natuurlijk wel een riant salaris tegenover staan, zou je denken. En dat is ook zo!

Volgens de Rijksoverheid verdien je als minister-president van Nederland €189.210 per jaar (2024), inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Dat is een maandsalaris van zo’n €15.800. Bovendien heb je als minister-president ook recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen. Het salaris van de minister-president is overigens hetzelfde als dat van een minister.

Salaris staatssecretaris

Net ónder de minister-president en andere ministers zitten de staatssecretarissen, die ook wel eens ‘hulpministers’ worden genoemd. Maar ook zij verdienen een flink bedrag: € 176.696 per jaar (2024). Ook dat is inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. En, net als de ministers, hebben zij recht op een onkostenvergoeding en andere tegemoetkomingen en voorzieningen.

CEO

Wanneer je veel verantwoordelijkheid hebt, verdien je vaak ook veel geld. Het zal dan ook niemand verbazen dat de premier een behoorlijk salaris heeft. Toch zijn er nog altijd een heleboel mensen in Nederland die meer verdienen dan de minister-president. Zo verdiende Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize, in 2023 meer dan 6 miljoen euro. En Frans van Houten, CEO van Philips, mocht zelfs meer dan 7 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. Poeh!

Lees ook: Mogelijk nieuwe regels voor Schiphol

Bron: Margriet | Beeld: NL Beeld