Zien: Willem-Alexander en Máxima betuigen spijt voor Griekenlandreis

Willem-Alexander spijt

‘We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar’, spreekt de koning in de videoboodschap

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een video opgenomen waarin zij excuses aanbieden voor hun vakantie naar Griekenland. De video werd op het Instagramaccount van het Koninklijk Huis geplaatst.

Spijt

“Met spijt in het hart richt ik mij tot u”, begint Willem-Alexander zijn boodschap. “Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.”

Onverstandig

Hoewel de vakantie naar Griekenland binnen de voorschriften paste, kwam er de nodige kritiek op de koninklijke familie. Aangezien het kabinet een oproep deed aan alle Nederlanders om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet op vakantie te gaan, was de reis van de royals op zijn zachtst gezegd niet zo handig getimed. Dat geeft de koning dan ook zelf toe. “Het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren, is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.”

Moeilijke tijd

“Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om, binnen de grenzen van het coronabeleid, ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt”, gaat Willem-Alexander verder. “Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. We hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.”

Betrokken, maar niet onfeilbaar

De koning benadrukt dat hij, samen met de rest van het koninklijke gezin, betrokken is bij de Nederlandse bevolking. “Wij blijven ons, samen met u, inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkse en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.”

Bekijk de boodschap van koning Willem-Alexander in de video hieronder:

Lees ook: Prinsessen Amalia en Alexia zijn nu ook terug uit Griekenland

Bron: Instagram Koninklijk Huis | Beeld: © RVD – Martijn Beekman