Willem Engel krijgt maand voorwaardelijk, maar is grotendeels vrijgesproken

Willem Engel

De rechter vond bij vijf van de zes uitlatingen dat er geen sprake was van opruiing

De 45-jarige Willem Engel, voormalig voorman van de actiegroep Viruswaarheid en protestgezicht tegen het Coronabeleid, is grotendeels vrijgesproken. Engel krijgt daarentegen wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Hiermee geeft de rechtbank geen gehoor aan de eis van het OM.

Opruiing

Hoor je de naam Willem Engel, dan denk je meteen aan de complottheorieën, wantrouwen richting de overheid en de protesten. En vanwege opruiing op social media, werd Engel vervolgd door het OM. Hierbij probeerde hij mensen op Twitter te overtuigen om foto’s te maken van prikbussen. Ook wilde hij dat mensen naar het Malieveld kwamen om protesten – die toentertijd verboden waren – bij te wonen.

Uitlatingen

Tijdens de uitspraak nam de rechtbank zes social media-uitingen van Engel onder de loep. Maar bij vijf van de zes uitlatingen vond de rechter dat er geen sprake was van opruiing. Bij één uitlating vond de rechter dit echter wel. Hierbij ging het om een oproep van Engel via een livestream op Facebook om deel te nemen aan een verboden demonstratie.

OM

De straf die Engel krijgt is een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand, met een proeftijd van twee jaar. Met deze straf wil de rechter naar eigen zeggen voorkomen dat Engel nog meer opruiing veroorzaakt. Ook wil de rechter hiermee duidelijk maken dat het ‘niet getolereerd’ wordt om de autoriteiten te negeren.

Met deze uitspraak geeft de rechtbank geen gehoor aan de eis van het OM, die in november een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk, eiste. “Verdachte zoekt de grenzen op, schuurt ertegenaan en gaat er in de visie van het OM overheen”, aldus de officier van justitie destijds.

Lees ook: André Hazes over zus Roxeanne: ‘We zijn patronen aan het doorbreken’

Bron: Metro Nieuws, NOS | Beeld: BrunoPress