Winkeliers protesteren en gooien zaterdag deuren open

Verschillende gemeentes geven aan niet te controleren

Lege terrassen en lege winkelstraten; de gevolgen van de strenge maatregelen zijn duidelijk te merken. Het lukt winkeliers hierdoor niet altijd om de vaste lasten te betalen, en gaan daarom zaterdag uit protest toch de deuren open. Hiermee gaan ze tegen de coronamaatregelen in, maar verschillende gemeentes hebben al laten weten hier niets aan te doen.

wp_ad_camp_4]

Brief aan Mark Rutte

De Overijsselse commissaris van de Koning, Andries Heidema, beschrijft in een brief aan Mark Rutte wat de huidige koers van de coronamaatregelen met een stad doet. “Het is niet langer verantwoord. Het is niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen wegebt”, stelt Heidema. Namens de Gedupeerde Staten van Overijssel pleit Heidema voor een beleid dat ook gericht is op ondernemers. Daarom zullen veel Overijsselse winkeliers hun winkel aanstaande zaterdag openen.

Deuren openen

Niet alleen in Overijssel is het draagvlak voor de maatregelen afgenomen, ook andere steden en dorpen in Nederland zijn er klaar mee. Naast Overijssel, zullen dan ook andere provincies het voorbeeld volgen en hun deuren openen. Ook in Didam, dat vlakbij de Duitse grens ligt, gaan zo’n twintig niet-essentiële winkels en horecaondernemingen op zaterdag open. De gemeente heeft, net als veel andere gemeentes in Nederland, aangegeven dat ze niet zelf zullen handhaven. Dit meldt De Telegraaf. Ook in gemeentes als Aalten, Montferland, Geleen, Roermond, Katwijk, Apeldoorn en Hoogeveen gaan zaterdag de deuren open.

Verantwoord

Voor winkeliers in verschillende gemeenten is het zaterdag dus mogelijk om alsnog klanten te helpen en hiermee geld te verdienen. Wel moet dit verantwoord gebeuren, met het oog op de coronaregels. Zo blijft een mondkapje verplicht en moet er afstand worden gehouden.

Lees ook: Weet jij het beter dan Hugo de Jonge? Met deze game test je dat

Bron: NOS, De Telegraaf| Beeld: Pro Shots / NL Beeld