Winter op komst: eerste landelijke strooiactie en lagere temperaturen

winter op komst

Zout op de wegen en vorst in de haren: het wordt weer winter

Gisternacht was het zover: voor het eerst dit jaar is er door het hele land met zout gestrooid. In totaal is er ongeveer 2,5 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Waarschijnlijk laat de volgende grote strooibeurt nog een paar weken op zich wachten, maar het moge duidelijk zijn: de winter is echt op komst.

Landelijke strooiactie

De afgelopen weken is het je vast opgevallen dat de temperaturen flink omlaag zijn gegaan. De wanten en mutsen kunnen officieel weer uit de kast en ’s nachts dalen de temperaturen op steeds meer plekken tot onder het vriespunt. Afgelopen nacht was dit zelfs op zoveel plekken het geval, dat er voor het eerst dit jaar landelijk met zout gestrooid is. Strooiwagens hebben de afgelopen nacht een gezamenlijke 38.000 kilometer afgelegd over de Nederlandse snelwegen. Daarmee kun je dus bijna een rondje rond de wereld rijden. In totaal is er vannacht 2,5 miljoen kilo zout over de wegen verdeeld.

Lagere temperaturen

De komende weken komt dit waarschijnlijk niet snel weer voor. Vanaf vandaag tot en met woensdag liggen de middagtemperaturen nog rond de 10° Celsius, maar dit gaat vanaf donderdag flink omlaag. Met het begin van de decembermaand dalen de temperaturen overdag tot rond de 5° Celsius. ’s Nachts komen de temperaturen wel in de buurt van het vriespunt, maar blijven ze daar waarschijnlijk net boven. Bij opklaringen kan het wel voorkomen dat er plaatselijk enige vorst is.

Winterse buien

Naast de dalende temperaturen, blijft het de komende week bijzonder wisselvallig qua weer. Buien, harde wind en opklaringen wisselen elkaar snel af. Een echte Nederlandse herfst dus. De zon weet hier en daar wel door te breken komende dagen, maar Weerplaza schrijft dat er ook kans is op “buien met winterse neerslag”. Winter is dus op komst, en nu rest ons nog maar één vraag: wanneer kunnen we onze schaatsen weer uit het vet halen?

Lees ook: Verkouden, koorts of keelpijn? Zó kom je de winter door!

Bron: NU.nl, Weerplaza | Beeld: Unsplash, Katy Anne