Winters weer: vanaf vrijdag kans op sneeuw en hagel

sneeuw

Haal de wanten maar uit de kast!

De winter komt eraan! Vanaf vrijdag is er door de regenbuien heen kans op natte sneeuw en hagel. “Het wordt guur, met koude wind en winterse buien.”

Herfstweer

Vandaag kunnen we nog genieten van op en top herfstweer, dat wil zeggen: regen, meer regen, en af en toe een beetje zon. “Het wordt een grijze dag”, vertelt William Huizinga, metereoloog bij Buienradar. In de ochtend kunnen we rekenen op flink wat buien. “In de middag komt de zon af en toe tevoorschijn, maar er bestaat nog kans op een regenbui.”

Sneeuw en hagel

Vanaf morgen maakt de temperatuur echter een snoekduik naar beneden, vertelt Huizinga. Vrijdag wordt er een flinke wind verwacht en daalt de temperatuur behoorlijk. “De gevoelstemperatuur is rond het vriespunt. Aan de kust ligt de temperatuur qua gevoel zelfs onder de 0”, aldus de metereoloog. Hij waarschuwt voor een gure vrijdag. “Er is lokaal kans op winterse buien met regen, natte sneeuw en hagel”, vertelt Huizinga. De wind komt uit het zuiden en is behoorlijk stevig: tot windkracht 7 aan de kust. “Die wind maakt het ook zo koud en guur. Het wordt echt waterkoud.”

Weekend

Ook in het weekend moet je je warm aankleden als je naar buiten gaat. Het blijft namelijk aan de koude kant met maximaal 5 graden. Gelukkig is de wind wel iets minder krachtig dan vrijdag, waardoor het minder guur en nat aanvoelt. Het weer blijft echter wel wisselvallig en waterkoud. “Als er neerslag valt, gaat het opnieuw om winterse buien met regen, hagel en natte sneeuw”, vertelt Huizinga. In de nacht van zaterdag op zondag daalt de temperatuur in het binnenland naar het vriespunt, wat tot gladde wegen zou kunnen leiden.

Krabben maar!

Mensen die maandagochtend naar werk moeten rijden, kunnen hun wekker beter een paar minuten eerder zetten. “Het lijken heldere nachten te worden, waardoor de kans op krabben en lokale gladheid groter is”, legt Huizinga uit.

Volgende week

Ook na het weekend kwakkelt het weer nog even door. In het begin van de week gaan de temperaturen weer iets omhoog. Dinsdag en woensdag zijn we de vorst weer even kwijt en wordt het zo’n 7 à 8 graden. “Maar het blijft wel grijs, bewolkt en nat”, aldus de metereoloog. In de tweede helft van de week kunnen we weer winterse buien verwachten met opnieuw een koude wind en gemiddeld zo’n 5 graden.

Lees ook: Verkouden, koorts of keelpijn? Zó kom je de winter door!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Alin Dragu