Winterweer op komst: volgende week kans op een laagje sneeuw

winterweer

Haal de dikke truien maar uit de kast

Haal de winterjas en dikke truien maar tevoorschijn, want er is winterweer op komst. Volgens Weer.nl zouden we tegen het einde van volgende week weleens de eerst winterse buien kunnen verwachten. Inclusief een klein laagje sneeuw!

Koude lucht

Volgende week krijgen we te maken met koude lucht uit het poolgebied. In tegenstelling tot de afgelopen vijf jaar, is dat gebied momenteel al bijna dichtgevroren. Voor eind november is de bovenlucht daardoor al erg koud, waardoor het in Scandinavië al lekker aan het winteren is. Door een zeer sterke wind komt de eerste golf koude lucht maandag onze kant op, gevolgd door een tweede golf op donderdag.

Vorst

Wat gaan we precies merken van die koude lucht in ons land? Maandag zal de temperatuur flink zakken en kan het ’s nachts op veel plekken enkele graden gaan vriezen. Dinsdag zou het overdag slechts enkele graden boven nul kunnen worden. Vrijdag kan de tweede (nog koudere) golf regen- en hagelbuien met zich meebrengen. Landinwaarts kan er ook (natte) sneeuw vallen. Vooral in het binnenland is er dan ook kans op nachtvorst. Overdag zal het tussen de 4 en 7 graden worden.

Veelbelovende voortekenen

De winter dient zich dit jaar dus vroeg aan, maar of dit ook doorzet is nog maar de vraag. Toch noemt het weerbureau de voortekenen ‘veelbelovend’. De golven uit het poolgebied lijken namelijk op die van november 1962 en 2010. De winter van 1962 staat bekend als één van de strengste ooit. In 2010 sneeuwde het bijna iedere dag in december, waardoor we een witte kerst hadden. Wij duimen alvast dat we daar dit jaar ook van kunnen genieten! En wie weet…een Elfstedentocht?

Lees ook: Met déze vliegtuigmaatschappij vlieg je nu voor 55 euro naar de zon

Bron: De Telegraaf | Beeld: Pexels