Wist je dat dít de gevaarlijkste weggebruiker is?

weggebruiker

Het is niet wat je zou denken

Je zou al snel denken dat een auto, een e-bike of een scooter in het straatje vallen als ‘gevaarlijkste’ weggebruiker, toch? Dit is echter niet het geval. Er is namelijk een ander vervoermiddel dat een stuk gevaarlijker is. 

Scootmobiel

Uit de cijfers die minister Mark Harbers naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat de mensen die op een scootmobiel rijden de meeste kans hebben op een dodelijk ongeluk. Deze cijfers zijn vastgesteld door Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze zijn tot stand gekomen door het aantal verkeersdoden te vergelijken met het aantal afgelegde kilometers. Hier kwam uit dat er per miljard kilometer 275 scootmobiel-rijders of bestuurder van andere gehandicaptenvoertuigen om het leven komen.

Verschillen

Als je dit aantal vergelijkt met bijvoorbeeld motorrijders – die veelal ook als kwetsbare weggebruiker worden gezien –, is er een groot verschil te zien. Per miljard kilometer komen er van de motorrijders 50 mensen om. Bij brom- en snorfietsen is dit nog lager en verongelukken er per miljard kilometer 42 mensen. Als we kijken naar fietsers zijn dit er 13 en bij voetgangers zijn dit er 11.

Cursus

Scootmobiel-rijders is een groep die veelal uit kwetsbare ouderen bestaat. Het is dus erg belangrijk dat zij voorzichtiger zijn in het verkeer met een scootmobiel. Minister Harbers heeft al aangegeven dat deze ouderen een scootmobiel cursus kunnen volgen. Hij wil dit echter niet verplichten voor deze doelgroep. “Voor hen is een gehandicaptenvoertuig (zoals een scootmobiel) vaak de enige mogelijkheid om zelfstandig mobiel te kunnen zijn. Een verplichte cursus ligt dan niet voor de hand”, schreef hij in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Hand op de knip: voeding en kleding zijn duurder geworden

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels