Krijgen we eindelijk dit jaar een witte kerst? Dit zegt een weerman

witte-kerst

Krijgen we een strenge winter?

De kerstboom pronkt in de woonkamer, lampjes verlichten je huis en binnen knispert een warm haardvuur. Het enige wat nog ontbreekt is sneeuw. Het blijft altijd maar de vraag of we dit jaar een witte kerst gaan krijgen. De meningen van de meteorologen verschillen namelijk een hoop. Weerman William Huizinga komt daarom met het verlossende woord. 

Grillig patroon

Door de verschillende verhalen weten we nog steeds niet of het gaat sneeuwen met de kerst. Ook Huizinga krijgt de vraag regelmatig gesteld, maar kan het alleen doen met de voorspellingen van de komende twee weken. En dan nog is het lastig om te zien, stelt de weerman. “Het fluctueert enorm. We zitten in een grillig patroon. Het gaat de komende dagen ineens naar de 10 graden toe, en volgende week wordt het weer wat kouder. Zo gaat dat steeds.”

Voorspellen

Of we een witte kerst krijgen, kunnen we dan ook helemaal nog niet zien. Wel zijn er weerkaarten van het European Centre voor Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) waarmee je tot een maand vooruit kunt kijken. Toch zijn deze kaarten vooral indicatief. Sommige weerbureaus verwachten dat we dit jaar weer een winterse verrassing krijgen, maar dit is volgens het KNMI geen herhaling van vorig jaar, laat een deskundige in Trouw weten. Zo is de vortex – oftewel de poolwervel, een lagedrukgebied met zeer lage temperaturen dat zich pal boven de Noordpool bevindt – koud en daardoor sterk voor de tijd van het jaar. Toch laten klimaatmodellen ook zien dat het juist een zachte winter wordt.

Witte kerst

Volgens de meteorologen bij Buienradar is er niet veel aan de hand. Zij zeggen dat de temperatuur voor een witte neerslag er wel lijkt te zijn, maar de neerslag zelf niet. “Zoals het er dus nu naar uitziet, gaan we geen witte kerst krijgen”, aldus Buienradar.

Lees ook: Om deze redenen kun je je stoep beter niet sneeuwvrij maken

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Sandie Clarke