Woninginbraken voor het eerst in jaren gestegen

woninginbraken

Volgens de politie heeft dit te maken met de coronamaatregelen

Voor het eerst in jaren zijn de woninginbraken gestegen, zo blijkt uit de politiecijfers volgens het ANP. In de periode januari tot en met september dit jaar zijn er maar liefst 17.300 meldingen gemaakt van woninginbraken. In diezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 16.100. Dit komt dus neer op een stijging van zo’n zeven procent. 

Coronamaatregelen

De toenemende woninginbraken zouden een ‘direct verband’ hebben met de coronamaatregelen volgens de politie. Veel mensen werkten vorig jaar namelijk nog thuis, waardoor inbrekers minder snel toesloegen. “In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe”, liet landelijk projectleider woninginbraak bij de politie Sybren van der Velden weten.

“We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar.”

Opvallend

Een dorp wat erg opvalt wat betreft de forse stijging in de woninginbraken, is het Drentse Meppel. Tot en met september dit jaar werd hier maar liefst negentig keer ingebroken, in tegenstelling tot vorig jaar toen er maar negen keer werd ingebroken. Ook in het Utrechtse Montfoort en het Friese Achtkarspelen was er sprake van een forse stijging in het aantal woninginbraken.

Als er wordt gekeken naar de dorpen en gemeenten waar er dit jaar het vaakst is toegeslagen door inbrekers dan zijn dat Meppel, Laren, Bloemendaal en de gemeente Gooise Meren.

Geen paniek

Toch hoef je niet meteen bang te zijn nu het aantal woninginbraken weer aan het stijgen is. Het aantal inbraken ligt namelijk nog steeds een stuk lager dan in eerdere jaren. Vijf jaar geleden werd zelfs het dubbele van dit jaar geregistreerd bij de politie.

Lees ook: Wat gaat er gebeuren als de euro valt?

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels