Wopke Hoekstra had aandelen in belastingparadijs

hoekstra belastingparadijs

De demissionair minister van Financiën moest zelf belastingparadijzen aanpakken

De huidige demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) had voor zijn aanstelling in 2017 een belang in een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden. Dit nieuws brachten Trouw, het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico gisteravond naar buiten.

Hoekstra bij belastingparadijs

Trouw, het Financieele Dagblad (FD) en Investico baseren hun bevindingen op de zogenaamde Pandora Papers. Dit zijn gelekte documenten van financiële kantoren. In totaal gaat het om twaalf miljoen gelekte papieren die de onderzoekers in handen hebben gekregen. Hierin stond te lezen dat minister Hoekstra betrokken was bij de firma Candace Management. Een week voor zijn aanstelling als minister is hij eruit gestapt. In zijn rol als minister van Financiën is het juist zijn rol om belastingparadijzen aan te pakken, en dit nieuws komt de demissionair minister dan ook op veel kritiek te staan.

Geen belastingontwijking, wel afgekeurd

Het FD schrijft dat de brievenbusfirma een ‘beleggingsclub van prominente Nederlandse bankiers en andere zakenmensen’ is. Zij investeerden samen een paar miljoen in Afrikaanse safariparken. Met de vestiging van de firma op de Maagdeneilanden konden verschillende belastingregels worden omzeild. Onderzoeker Karlijn Kuijpers van Investico legt uit: “Nederland treft al bijna tien jaar allerlei maatregelen om te zorgen dat die paradijzen ophouden te bestaan.” De investering van Wopke Hoekstra in een belastingparadijs staat hiermee haaks op de lijn van zowel Nederlandse banken als overheid.

Belangenverstrengeling

Hoewel de investeringen van Hoekstra technisch gezien niet illegaal waren, schrijft het FD dat er mogelijk wel sprake is van belangenverstrengeling. Zo waren co-investeerders van de demissionair Minister bijvoorbeeld Alexandra Schaapveld. Schaapveld was tot maart 2020 toezichthouder bij ontwikkelingsbank FMO, waar de Nederlandse staat een meerderheidsbelang in heeft. Ook Tom de Swaan, president-commissaris van ABN Amro had aandelen in de brievenbusfirma. Hij kreeg deze functie bij ABN Amro in 2018 met Hoekstra’s instemming.

Lees ook: Oranje-expert vertelt waarom de brief van Amalia aan Rutte zo bijzonder was

Bron: NOS, Financieele Dagblad | Beeld: Brunopress