Oei: minister Wopke Hoekstra test positief op corona

Dit nieuws komt twee dagen na de beëdiging en bordesfoto

Gisteravond liet kersverse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra weten dat hij besmet is met corona. Dit nieuws zet direct een streep door zijn eerste plannen als minister.

Hoekstra test positief

Via Twitter deelde de gloednieuwe minister van Buitenlandse Zaken gisteravond slecht nieuws: hij was namelijk positief getest op corona. Hij deelde: “De komende dagen werk ik vanuit huis. Gelukkig heb ik geen klachten.” Ook laat hij weten dat hij voorlopig in quarantaine blijft. Hoekstra had eerder op de dag al laten weten dat hij in quarantaine zou blijven na een positieve corona-zelftest van een van zijn kinderen. “Andere familieleden testten negatief. Ik ga in afwachting van mijn PCR-test uit voorzorg in quarantaine”, schreef hij toen.

Streep door plannen

Hoekstra zou vandaag en morgen afreizen naar Frankrijk. In de stad Brest staat namelijk een ontmoeting tussen de verschillende Europese minister van Buitenlandse Zaken op de planning. Door de positieve testuitslag kan Hoekstra hier niet bij aanwezig zijn. Hoekstra is niet het eerste bewindslied dat moet afhaken bij officiële zaken vanwege een positieve test. Bij de beëdiging van het nieuwe kabinet was D66-leider Sigrid Kaag namelijk de grote afwezige. Zij was daar via een videoverbinding te zien en ontbrak op het bordes vanwege een positieve test.

Gevolgen voor contacten

Of de positieve test van minister Hoekstra ook gevolgen heeft voor andere contacten, is nog niet duidelijk. Afgelopen maandag stond hij immers nog op het bordes met de rest van het kersverse kabinet én koning Willem-Alexander. Bovendien was de minister van Buitenlandse zaken afgelopen dinsdag in Brussel voor overleg met de EU-chef voor buitenlandse zaken Josep Borrell en sprak hij zijn Belgische collega Sophie Wilmès. Of zij nu ook in quarantaine gaan, is nog niet duidelijk.

Lees ook: OMT-lid: ‘Niet te veel hopen op versoepeling coronamaatregelen’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress