Wordt augustus zonnig? Dit is de weersverwachting

weersverwachting-augustus

Je hoeft niet naar het buitenland voor een tropische zomer

In juli hebben we een typische Nederlandse zomer gehad. Met een hittegolf en veel regen, hebben de weergoden zichzelf duidelijk bewezen. Maar wat brengt de maand augustus? Goed nieuws: de zomerkleding hoeft nog niet in de kast. 

Augustus

Meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weeronline kan nog moeilijk zien of het de hele maand zonnig blijft, maar augustus begint al wel met een warm zonnetje. “De eerste dagen van de maand lijken in ieder geval met veel zon en steeds hogere temperaturen te verlopen. Op veel plaatsen wordt het zomers (>25 graden) en in het zuiden van Nederland mogelijk zelfs tropisch met ongeveer 30 graden.”

Tropische temperaturen

Als we kijken naar het afgelopen jaar, dan ligt de voorlopige tropische weersverwachting niet in lijn met de gemiddelde temperatuur voor augustus. Normaal gesproken ligt dat namelijk veel lager, van overdag 23 tot 24 graden in het begin van de maand tot zo’n 21 graden aan het einde van augustus.

Regen en zon

Met het wisselende weer in Nederland is het altijd afwachten wat voor weer het daadwerkelijk gaat zijn. En vaak lijkt het alsof juli zonniger is dan augustus, omdat het in augustus vaker regent. Maar waarom is dit? Volgens Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline, is dit logisch te verklaren. De temperaturen van het zeewater speelt hierbij namelijk een grote rol. Het water van de Noordzee doet er langer over om op te warmen en weer af te koelen. Aan het einde van de zomer is het water flink opgewarmd, maar kan de lucht boven het warme water meer vocht bevatten wat resulteert in regen.

Laten we hopen dat we in de komende maand minder vaak de paraplu nodig hebben, en vaker de zonnebrandcrème!

Lees ook: Goed om te weten: zo overleef je deze zomer urenlang filerijden in de hitte

Bron: Libelle, Weeronline | Beeld: Pexels