Wow: man zonder onderbenen bereikt top Mount Everest

mount everest

Een bijzondere prestatie

Een bijzondere mijlpaal voor een man uit Nepal: hij bereikte vorige week de top van de Mount Everest, en dat deed-ie niet zomaar: hij beklom de hoogste berg ter wereld namelijk zonder onderbenen, en is daarmee de eerste man ooit die dat heeft gepresteerd. 

Explosie

Hari Budha Magar, zoals de man heet, verliet zijn geboorteland op 19-jarige leeftijd. Hij diende in het Britse Gurkharegiment, en verloor tijdens een uitzending in Afghanistan beide onderbenen als gevolg van een explosie. Hij werd naar Engeland gestuurd, en bleef daar wonen. Eenmaal daar belandde hij in een depressie en kampte hij met een alcoholverslaving.\

Mijlpaal

Bergbeklimmen bleek een uitweg voor Magar. In 2017 beklom hij al als eerste persoon zonder onderbenen een berg van ruim zes kilometer, en op 17 april dit jaar begon hij aan de Mount Everest. Vanwege slecht weer werd de klim drie weken uitgesteld, maar afgelopen vrijdag bereikte hij dan toch echt de top.

Beperking

Normaal gesproken worden mensen met een beperking uitgesloten van expedities op de Mount Everest in de hoop om zo het grote aantal ongevallen onder bergbeklimmers terug te dringen, maar Magar kreeg na een succesvolle campagne tóch groen licht om de hoogste berg ter wereld te beklimmen – en met succes. Wat een prestatie!

Lees ook: Man voor tiende keer zonder rijbewijs betrapt achter het stuur

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels