Wow: misschien eindigen we 2021 wel met een warmterecord

warmterecord

Bijzonder warm het nieuwe jaar in

De afgelopen paar dagen was het behoorlijk koud en konden we over de straten glijden. Toch lijkt het er nu op dat daar rond oud en nieuw verandering in gaat komen. Volgens Weerplaza zouden we komende week zelfs een aantal warmterecords uit het verleden kunnen verbreken. 

Subtropische lucht

Weerman Wouter van Bernebeek heeft aan het AD verteld dat deze laatste week van 2021 met een scherpe tweedeling begint. In Groningen is het namelijk nog koud: de temperaturen liggen daar nog onder het vriespunt en het ijzelt behoorlijk. Het is in de rest van het land echter al zo dat de zachtere lucht het van de kou heeft gewonnen. In de loop van de week zal die lucht steeds meer gaan overheersen, waardoor we waarschijnlijk enorm zachte temperaturen krijgen.

Aankomende woensdag wordt er volgens Van Bernebeek al een temperatuur van 13,5 graden verwacht in De Bilt. Als die daadwerkelijk behaald wordt, zouden we een nieuw warmterecord aantikken. Het is nu afwachten of er een zuidelijke stroming met subtropische lucht langs Nederland komt of niet. Van Barnebeek gaat ervan uit dat die stroming woensdagavond langs ons land komt en dat de temperatuur daarna behoorlijk zal stijgen. Voor oudejaarsdag verwacht hij een temperatuur van ongeveer 14 graden. Wel geeft hij de waarschuwing dat we ondanks die warmte rekening moeten houden met wisselvalligheid: er is elke dag kans op buien.

Dubbele cijfers

Aan Metro vertelde Jaco van Wezel (Weeronline.nl) dat het sinds 1901 in dertien procent van de gevallen op oudejaarsdag warmer is dan tien graden. Het kwam net iets vaker voor dat de temperatuur op die dag de hele dag onder het vriespunt lag, namelijk in veertien procent van de gevallen. De laatste oudejaarsdag waarop het zo koud was, was in 2008. Volgens Van Wezel zien we in de loop der jaren steeds meer Oudejaarsdagen waarop de temperatuur in de dubbele cijfers ligt.

Warm en regenachtig

Tot nu toe ligt het warmterecord voor oudejaarsdag nog bij het jaar 2017, toen het 13,7 graden was in De Bilt. Het was ook meteen de natste oudejaarsdag, met maar liefst 39,3 millimeter regen. Inmiddels lijkt het er dus op dat we het warmterecord van die dag dit jaar gaan verbreken. Of we ook zoveel regen krijgen? Wij hopen van niet!

Lees ook: Met deze tips komen je huisdieren oudejaarsavond stressvrij door

Bron: AD, Metronieuws | Beeld: Unsplash, Adeolu Eletu