Wow: vrouwelijke astronauten geschikter voor ruimtemissies dan mannelijke

Astronaut

In vervolg dus meer vrouwelijke astronauten naar de ruimte dan mannelijke astronauten!

Het blijkt dat vrouwelijke astronauten geschikter zijn voor ruimtemissies dan mannelijke. Deze conclusie van het onderzoek werd gepubliceerd door Nature, maar volgens wetenschappers is er nog wel verdere onderzoek nodig voor deze voorlopige conclusie. 

Te weinig vrouwelijke respondenten

Voor het onderzoek gaven er relatief weinig vrouwelijke astronauten zich op ten opzichte van de mannelijke astronauten. Hierdoor konden niet veel vrouwen aan het onderzoek deelnemen en is er extra onderzoek nodig om zeker te zijn van de uitkomsten van het onderzoek.

Mannelijk immuunsysteem

Uit het onderzoek dat momenteel wel is uitgevoerd, blijkt dat de genen in het mannelijk immuunsysteem langer onrustig blijven na terugkeer op aarde. Via deze zogenoemde genexpressie worden eiwitten aangemaakt, waaronder het eiwit fibrinogeen. Dit is voor belang van de stolling van bloed. Maar, fibrinogeen heeft in het immuunsysteem van mannen te lijden onder de ruimtemissies.

Vrouwelijk immuunsysteem

Daarentegen komt het immuunsysteem van vrouwen wel sneller tot rust. De reden hierachter is nog onbekend, maar wetenschappers vermoeden dat vrouwen beter bestand zijn tegen de impact van ruimtemissies doordat ze ook een zwangerschap moeten aankunnen. Of dit dus de echte reden is, is nog onbekend.

Reden van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd om de ontwikkeling van herstelprogramma’s voor astronauten en om de selectieprocedures voor nieuwe ruimtemissies te verbeteren. Wanneer het onderzoek met meer vrouwen wordt voortgezet is onbekend.

Lees ook: Fan van Boer zoekt Vrouw? Dan vind je dít nieuwe programma ongetwijfeld ook leuk

Bron: NU.nl | Beeld: Adobe Stock