Wow: zoveel zijn we de afgelopen jaren meer gaan betalen voor boodschappen

boodschappen

Prijsstijgingen zijn niet alleen van de laatste tijd

Het is de laatste maanden aan de orde van de dag: prijsstijgingen. Alles wordt duurder, van benzine tot energie en van uitjes tot dagelijkse boodschappen. Maar wist je dat boodschappen al jaren duurder worden? Raisin.nl heeft namelijk uitgezocht hoeveel de prijzen de afgelopen twintig jaar zijn gestegen.

Twintig jaar verschil

Voor het onderzoek heeft spaarplatform Raisin.nl naar de verschillen tussen 2002 en 2022 gekeken, zodat we kunnen zien hoe prijzen de afgelopen twintig jaar veranderd zijn. Zo hebben ze in kaart gebracht wat de gemiddelde kosten voor boodschappen, een kop koffie, brandstof of een bioscoopkaartje zijn, toen en nu. Daarnaast is het gemiddelde bruto-uurloon van 2002 gecorrigeerd voor inflatie om te kijken of we qua koopkracht hebben ingeleverd of toch beter af zijn dan we zelf denken.

Prijzen voor boodschappen

Je leest het in het nieuws, hoort het om je heen en merkt het natuurlijk aan de kassa: boodschappen zijn ontzettend duur. In augustus 2022 was je gemiddeld 18,5 procent meer kwijt aan boodschappen dan elf maanden ervoor, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK. Maar hoe erg zijn de prijzen gestegen als we twintig jaar terug in de tijd gaan? Was ‘vroeger’ alles echt goedkoper?

Als we de kassabonnen uit 2002 en 2022 naast elkaar leggen, zien we dat boodschappen nu 23,5 procent duurder zijn dan twintig jaar terug. Dit is echter zonder inflatiecorrectie. In 2002 betaalde je €17,57 voor een paar kleine boodschappen, nu betaal je voor dezelfde producten in totaal €21,69. Producten die het meest in prijs zijn gestegen zijn margarine (+236,1%), aardappelen (+117,2%) en melk (+78,7%). En – je zou het niet verwachten – er zijn ook producten gedaald in prijs, namelijk witte rijst (-34,4%), bananen (-14,4%) en komkommers (-6,6%).

Van koffie tot vliegtickets

Naast de prijsstijgingen in de supermarkt, heeft Raisin.nl ook gekeken naar de rest van het levensonderhoud. Hoeveel betaal je tegenwoordig meer voor een kop koffie, biertje, vliegticket of kaartje voor de Efteling?

  • Voor een biertje betaal je in 2022 bijna 80% meer dan twintig jaar geleden;
  • Voor een kop koffie betaal je in 2022 (€2,70) bijna het dubbele dan je in 2002 betaalde (€1,41). Een stijging van 91,5%;
  • Een retour vliegticket naar Gran Canaria is 29,7 procent duurder geworden;
  • De prijs van een toegangskaartje voor de Efteling is met 98,4% gestegen;
  • Voor een liter Diesel betaal je tegenwoordig 160,9% meer dan in 2002.

Lees ook: Gemene trucjes: supermarkten vragen dezelfde prijs voor kleinere verpakking

Bron: Raisin.nl | Beeld: Pexels