Zal het Eurovisie Songfestival volgend jaar daadwerkelijk in Oekraïne plaatsvinden?

eurovisie

Dat is normaal gesproken immers wel de regel

Oekraïne won gisteravond het Eurovisie Songfestival met maar liefst 439 punten. Normaal gesproken is het zo dat het winnende land de volgende editie van het festival organiseert. Is dat in Oekraïne echter wel mogelijk, gezien de oorlogssituatie daar?

In Marioepol

Vannacht reageerde president Volodimir Zelenski van Oekraïne meteen op de winst. “Volgend jaar is Oekraïne gastheer van het Songfestival!”, schreef hij. “We zullen ons best doen om de deelnemers en gasten van Eurovisie te ontvangen in Marioepol.” Die Oekraïense havenstad is momenteel vrijwel helemaal in handen van de Russen. Er wordt nog altijd gevochten rond het terrein van de Azovstal-fabriek. Toch is het volgens Zelenski dus een geschikte plek om het festival in 2023 te vieren.

Nieuw en gelukkig Oekraïne

Niet alleen Zelenski heeft hoop. Oleh Psiuk, frotman van de winnende band Kalush Orchestra, riep gisteren op om Azovstal te hulp te schieten. Hij hoopt en verwacht dat het festival volgend jaar “in een nieuw en gelukkig Oekraïne” plaats kan vinden. Ook maakte hij duidelijk hoe belangrijk deze overwinning is in oorlogstijd. “De Oekraëinse cultuur wordt aangevallen en wij tonen aan dat de cultuur en muziek in leven zijn en hun eigen betekenis hebben.”

Misschien in Rotterdam

Toch is het nog maar de vraag of het mogelijk is, gezien de kritieke situatie daar. De EBU, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival, heeft dan ook nog geen besluit genomen. Marnix Kaart, de regisseur die vorig jaar verantwoordelijk was voor de regie van het festival in Nederland, denkt dat de nieuwe editie ook prima in Rotterdam kan plaatsvinden. Wel zouden Europese landen daarvoor met elkaar moeten samenwerken en de financiën moeten delen.

Spanje ook een optie

Volgens de Spaanse krant El Confidencial zou Spanje het festival ook wel willen organiseren. De omroep RTVE zou dan verantwoordelijk worden voor de organisatie. Volgens de Spaanse krant wil RTVE het plan in elk geval eerst met de EBU gaan bespreken. RTVE heeft dat nieuws zelf echter nog niet bevestigd. Mocht het festival volgend jaar daadwerkelijk in Spanje plaatsvinden, dan zou dat voor het eerst sinds 1969 zijn.

Lees ook: Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2022

Bron: METRO Nieuws, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress