Zeeman roept duizenden armbandjes terug vanwege gevaarlijke stof

Zeeman-armbandjes

De armbandjes zouden het verboden stofje cadmium bevatten

Heb jij tussen 2018 en 2021 een armbandje gekocht bij de Zeeman? De winkel is een flinke oproepactie begonnen, en roept maar liefst duizenden armbandjes terug. De reden: de armbandjes kunnen een te hoge cadmiumwaarde bevatten. Door blootstelling aan te veel cadmium kun je op lang termijn gezondheidsproblemen krijgen. Lees gauw verder! 

1300 winkels

De winkel roept alle armbandjes terug met artikelnummer 17930, die werden verkocht tussen juli 2018 en juni 2021. Aangezien Zeeman bijna 1300 winkels heeft, gaat het al snel om duizenden armbandjes die terug moeten  De bandjes varieert volgens een woordvoerder van geen teveel tot ‘een ruime’ overschrijding’ aan cadmium. Zeeman kon niet zeggen om hoeveel armbandjes en hoeveel cadmium het precies gaat.

‘Ze voldeden aan de eisen’

Volgens Zeeman kwamen de armbandjes wel goed uit de controle toen ze in 2018 in de verkoop gingen. Zo liet een woordvoerder weten: “Ze voldeden aan de eisen die gesteld worden aan artikelen die op de huid gedragen worden.” Die tests worden uitbesteed en op alle artikelen uitgevoerd voordat ze in de winkel liggen. Toch liet een recente steekproef door Duitse autoriteiten zien dat de toegestane hoeveelheid cadmium was overschreden. “Op basis daarvan hebben wij de consument hierover geïnformeerd. We zoeken samen met onze producent naar een verklaring voor deze recente bevindingen”, aldus Zeeman.

Verboden in de EU

In 2011 werd het gebruik van cadmium in juwelen verboden binnen de Europese Unie. Volgens de Europese Unie dreigden consumenten, waaronder kinderen, blootgesteld te worden aan het gevaarlijke stofje. Dit kan door middel van aanraking met de huid of speeksel gebeuren. Daarnaast kan cadmium ook in het lichaam komen door het inademen van huisstof, roken, het drinken van vervuild water of het eten van groenten die op vervuilde bodem zijn geteeld. Dit komt in het lichaam terecht in de nieren en lever, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn website.

Gevaarlijk voor je gezondheid

Als cadmium eenmaal in het lichaam is, duurt het nog best lang voordat het uit het lichaam komt. Op de lange termijn kan het stofje ervoor zorgen dat de werking van de nieren verstoort worden en maakt het de botten minder stevig. Daarnaast is er ook een verhoogde kans op huid- en longkanker.

Lees ook: NVWA waarschuwt: geloof niet alles wat over etherische olie wordt gezegd

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels