Zeg maar dag tegen de vette hap: gemeenten willen fastfoodketens weren

fastfoodketens

Grote steden willen ongezond eten op straat zoveel mogelijk weren

Even snel een Quarter Pounder scoren bij de McDonald’s in de stad? Dat kan in de toekomst zomaar eens niet meer mogelijk zijn. Gemeenten van grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Ede willen namelijk juridisch de mogelijkheid om cafetaria’s en fastfoodketens tegen te houden.

Minder fastfood

Jep, dat houdt in dat de gemeenten willen dat er minder fastfood verkrijgbaar is op straat. Eigenlijk willen gemeenten dus bepalen wat inwoners mogen eten en dat zorgt voor een ingewikkelde politieke discussie. Aan de ene kant willen steden dat hun inwoners zo gezond mogelijk leven, maar aan de andere kant is het je eigen verantwoordelijkheid en keuze om een vette hap te nemen en ongezond te eten.

Sluiting

Cafetariahouder Chris Burgers laat aan RTL Nieuws weten dat hij deze plannen niet echt ziet zitten. Hij vreest dat hij hierdoor in de toekomst zijn cafetaria misschien moet sluiten. “Gezondheid is belangrijk, dat snap ik, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de mensen zelf. Als je het hier weghaalt, gaan mensen het wel drie straten verderop halen. Uiteindelijk eten ze het toch wel”, aldus Chris.

Middelen

Wethouders van de vijf genoemde gemeenten stuurden in januari al een brandbrief aan minister Paul Blokhuis van VWS. Ze willen meer middelen om de flinke groei van ongezonde fastfoodketens tegen te gaan. Het is nog niet bekend of er iets met deze brandbrief wordt gedaan.

Lees ook: Het beste van het slechtste: Gezond bij de McDonald’s eten? Deze burger bevat de minste calorieën!

Bron: Flair | Beeld: Pexels