Zeldzaam apenpokkenvirus rukt op in Europa

apenpokkenvirus

Steeds meer mensen raken besmet met de nare ziekte

Het zeldzame apenpokkenvirus wordt steeds vaker vastgesteld in Europa en de Verenigde Staten. De ziekte gaat normaal vooral rond in Afrika, maar is nu bezig aan een opmars. Onder andere in Spanje en Portugal komen steeds meer meldingen van besmettingen binnen.

Besmettelijk virus

In Spanje en Portugal zijn ruim veertig gevallen met het virus ontdekt en ook in Groot-Brittanië zouden er zeven mensen zijn die het virus te pakken hebben. In de Verenigde Staten zijn ten minste al zes mensen met het virus ontdekt. Vrijwel alle meldingen van mensen met het apenpokkenvirus in Europa zijn mannen die seks hebben met mannen.

Het zogeheten apenpokkenvirus is een tropische infectie die in 1958 voor het eerst bij apen werd aangetroffen. In 1970 werd het voor het eerst bij een mens vastgesteld. Een besmetting met de apenpokken gebeurt via ademhalingdruppels uit de ogen, neus, mond of via de huid. Ook kan de infectie worden overgedragen via seksueel contact.

Symptomen

Zonder symptomen kunnen mensen het virus overigens niet overdragen. Symptomen van het virus zijn huiduitslag, koorts en spierpijn. De huiduitslag begint vaak in het gezicht en verspreidt zich daarna naar andere delen van het lichaam. De incubatieperiode van apenpokken is gemiddeld twaalf dagen, maar ook na vier dagen kan het al besmettelijk zijn. Meestal gaat het virus vanzelf over en herstellen mensen binnen een paar weken. In een enkel geval kan het virus ook fataal zijn.

Soa Aids Nederland denkt dat het niet lang duurt voordat het apenpokvirus in Nederland wordt geconstateerd. “Iedereen kan het krijgen”, laat een woordvoerder weten. Mocht je het vermoeden hebben van een besmetting: was goed je handen, neem contact op met een arts en heb geen lichamelijk contact met andere personen.

Lees ook: Britse onderzoeker luidt noodklok: ‘Koop geen mopshonden meer’

Bron: Gezondheidsnet, Telegraaf | Beeld: Unsplash