Zet je schrap: hooikoortspiek deze week verwacht

Mensen met hooikoorts krijgen deze week flink wat te verduren

De zomer is vandaag officieel begonnen, maar voordat we lekker naar buiten stappen om in de zon te gaan zitten, moeten we ook rekening houden met een flinke hooikoortspiek. Niezen, een loopneus en jeukende ogen: het zijn symptomen die veel mensen tijdens het hooikoortsseizoen ervaren. Enne, deze week ondervind je daarvan het hoogtepunt.

Grassen en pollen

De grassen bloeien volop en de pollen hangen weer in de lucht. Daardoor zullen mensen met hooikoorts deze week meer klachten hebben dan normaal. “We zitten midden in de tijd van het jaar dat de meeste pollen in de lucht hangen”, zo legt Marc de Jong van Buienradar uit aan RTL Nieuws. Met name de grassen zorgen voor hooikoortsklachten, omdat deze op droge en zonnige dagen volop bloeien.

“Zaterdag was een droge dag en erg warm. De wind kwam over land en voerde veel pollen mee. Daar hadden veel mensen last van”, aldus Marc. “Vooral op donderdag zijn de omstandigheden ongunstig: het is dan ook erg warm en droog. De pollenradar kan op 9 springen.” Oei.. Goed opletten dus!

Tips

Hoe je hooikoortsklachten op deze piekdag kunt verlichten? Ook als je niet door een bos of een bloemenveld loopt, kun je helaas last hebben van hooikoortsklachten. Zit je binnen? Houd dan het liefst het raam dicht. Op deze manier kunnen de pollen niet naar binnen komen en hoef jij dus niet aan de lopende band te niezen. Lucht je huis het liefst alleen in de vroege ochtend, wanneer er het minste pollen door de lucht zweven. Ook kun je ervoor kiezen om speciale pollenhorren te plaatsen. Die zijn over het algemeen vrij effectief, maar kunnen ook redelijk prijzig zijn.

Als je last hebt van droge lippen of een droge huid, heb je vast wel een potje Vaseline in huis. Ook bij hooikoorts is dit gladde goedje een geschenk uit de hemel. Smeer een beetje Vaseline in je neusgaten, om te voorkomen dat de pollen je neus in komen. Die blijven zo namelijk plakken aan het smeersel. Ook kun je het om je neus smeren om een pijnlijke, rode neus te behandelen. Good luck!

Lees ook: Hooikoortsklachten verlichten? Duik dan met je partner tussen de lakens

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash