Ziekteverzuim van zorgpersoneel op hoogste punt in twintig jaar

ziekteverzuim-zorgpersoneel

Ook is het langdurig verzuim toegenomen

Volgens kennisnetwerk Vernet is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel in het vierde kwartaal van vorig jaar 8,24 procent. Dat is hoger dan ooit gemeten is in de afgelopen twintig jaar. Met name het langdurige verzuim nam toe onder de medewerkers in de zorg. 

Tien procent meer

In de verschillende sectoren van de zorg zijn er in totaal 960.000 mensen werkzaam. In de laatste drie maanden van 2021 zaten dagelijks gemiddeld 79.000 van hen ziek thuis. Dat is tien procent meer dan in dezelfde periode van 2020 is gemeten. Hiermee zijn de medewerkers die in quarantaine zaten of thuis op een testuitslag wachten niet meegeteld.

29 dagen thuis

In 2021 kwam al het ziekteverzuim neer op 7,29 procent. Dat was al een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Zorgpersoneel meldde zich vorig jaar gemiddeld 1,07 keer per jaar ziek. Gemiddeld bleven ze bijna 29 dagen thuis.

Langdurig verzuim

Vernet stelt dan ook dat het langdurig verzuim is toegenomen. Langdurig verzuim betekent dat iemand een ziekteperiode heeft van minimaal 92 dagen. Dat dit met name in de zorg gebeurt, is geen goede ontwikkeling “voor een sector die al kampt met structurele arbeidsmarkttekorten”, aldus Vernet.

Lees ook: Onderzoek: driekwart coronapatiënten heeft na een jaar nog klachten

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels