Zó groot is de kans dat je op oudejaarsavond de Staatsloterij wint

staatsloterij

Heb jij loten in huis gehaald?

Op oudejaarsavond zitten veel Nederlanders rond middernacht traditiegetrouw vol spanning klaar met hun staatslot(en) in de hand. Zou het dit jaar dan ein-de-lijk een keer gebeuren dat de jackpot op jouw lot valt? We verklappen alvast: die kans is héél klein. 

Traditie

Hoewel we weten dat we hoogstwaarschijnlijk geen miljonair worden, gaan we toch elk jaar weer naar de winkel om een staatslot te halen. Voor veel mensen is het traditie. We hebben allemaal de hoop om een keer hét lot uit de loterij te kopen, dat ons miljonair maakt. Helaas is die kans wel erg klein. In 2020 werden er voor de oudjaarstrekking 7.081.000 loten verkocht, een simpele berekening vertelt ons dat de kans op het winnen van de jackpot 1 op de 7,08 miljoen is. Oftewel, 0,00000014. De kans dat je binnen drie keer de pincode van een gevonden pinpas raadt, is al ruim 2000 keer groter.

Te hoog inschatten

“We zijn geneigd om kansen te hoog in te schatten”, zegt journalist en econoom Mathijs Bouman over dergelijke loterijen. “Dat doen we bij loterijen, maar bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van overbodige verzekeringen.” Hij legt uit: “We worden bang of lekker gemaakt met een bepaald vooruitzicht en vergeten naar de kansberekening te kijken. Op het gebied van kansrekening zijn we heel dom, dat kunnen we heel slecht. Dan vallen we terug op ‘magisch denken’. Even op de dobbelstenen blazen voordat je gooit of je loten kopen bij een winkel waar al meerdere prijzen zijn gevallen.” De journalist stelt dat loterijen handig inspelen op dat gebrek aan kennis. “De kans dat iemand die prijs wint is 100 procent, echt, iemand gaat hem winnen. Maar de kans dat jij hem gaat winnen is bijna nul.”

Hoe groot is de kans?

Het is wel duidelijk dat de kans niet heel groot is dat we 2022 als miljonair zullen ingaan. Maar hoe groot is de kans dan wel? Zoals gezegd: 0,00000014 – en dat is echt heel erg klein. Ter vergelijking zetten we op een rij op welke dingen je meer kans hebt. De kans is namelijk groter dat je:

  • 8 keer op rij 6 gooit met een dobbelsteen (4,25 keer groter);
  • In Nederland wordt getroffen door de bliksem (ruim 3 keer groter);
  • In Nederland in het verkeer overlijdt (267 keer groter);
  • Een parel vindt in je oester (478 keer groter);
  • 21 keer op rij in het casino wint aan de roulettetafel door alleen op rood of zwart in te zetten (2 keer groter);
  • Binnen 3 keer de pincode van een gevonden pinpas raadt (2142 keer groter).

Lees ook: Oogartsen waarschuwen: pas op met kurken en confettikanonnen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock