Zo kan het ook: enorm bedrag opgehaald voor getroffen ondernemer

schade rellen

‘Wat een fijn land leven we in, waar we alles samen doen’

De beelden van Primera-eigenaar Maaike Neuféglise, die de schade veroorzaakt door de rellen opneemt, zijn door veel mensen bekeken. Nu is er een inzamelingsactie voor haar opgezet die al duizenden euro’s heeft opgeleverd.

Tonnen schade

Tijdens de onrust dit afgelopen weekend zijn op veel plekken winkels geplunderd en loopt de schade voor meerdere ondernemers tot in de tonnen. Ook in Den Bosch zijn er ruiten ingeslagen, winkels gesloopt, en goederen en geld gestolen. Helaas werd ook de Primera-winkel van Maaike en Guido Neuféglise het slachtoffer van dit zinloze geweld. De video van Maaike die in tranen de schade opneemt, is het hele internet overgegaan.

Verzekerd voor schade door rellen?

Voor de camera’s vertelt Maaike dat ze ook niet precies weet waar ze het geld vandaan moet halen om de schade te vergoeden. “Ik heb geen idee of dit wel vergoed wordt door de verzekering. Die konden ons nog geen antwoord geven.” Naast de ontreddering, overheerst vooral ook de onzekerheid. En Maaike is natuurlijk niet de enige ondernemer in deze situatie. “Dit moet stoppen”, vertelt ze.

Lichtpuntje: inzamelingsactie

Veel mensen wilden Maaike laten weten dat ze er niet alleen voor stond. Ze vertelt dat vaste klanten kaartjes en bloemen hebben gebracht. Maar ook mensen die niet direct met de winkel te maken hebben gehad wilden helpen, en zo is er een inzamelingsactie opgezet. Op initiatief van de website GeenStijl zijn er duizenden euro’s opgehaald om Maaike te helpen. Dinsdagavond schoof ze aan bij Jinek, waar presentatrice Eva Jinek haar de tussenstand liet weten. “Ik weet niet of je dit weet, maar het totale bedrag staat op dit moment op 73 duizend euro”, vertelt Eva. Meteen schiet Maaike vol. “Ik had me voorgenomen om heel sterk te zijn, maar ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen”, zegt ze geëmotioneerd. Maaike reageert dat het haar ook deed beseffen “in wat voor fijn land we leven, dat we ervoor zorgen dat we het samen doen”.

Acties gaan door

De actie van GeenStijl loopt nog steeds. Inmiddels is de teller de €100.000,- voorbij. GeenStijl zelf geeft aan ook overdonderd te zijn. “Dat er vervolgens over heel internet een fluweelzacht dekentje van solidariteit werd gelegd, is te danken aan duizenden donateurs. We zijn nauwelijks minder overdonderd dan Maaike.” Naast deze actie van GeenStijl zijn er natuurlijk ook genoeg anderen die in de nasleep van de rellen de handen uit de mouwen hebben gestoken. Van puinruimen tot steunbetuigingen en van Den Bosch tot Amsterdam. De hoop blijft natuurlijk dat het niet nodig blijft, en dat de rust bewaard blijft.

Lees ook: Rellen en vernietigingen in tien gemeenten na ingaan avondklok

Bron: RTL Nieuws, GeenStijl | Beeld: Videostill De Telegraaf