Zo lief: bejaard koppel laat zich niet tegenhouden door gesloten grenzen

bejaard koppel

Met deze creatieve oplossing kunnen de tachtigers toch nog bij elkaar zijn

Door de gesloten grenzen, geannuleerde vluchten en negatieve reisadviezen zijn heel wat langeafstandskoppels van elkaar gescheiden. Zo ook de Deense Inga en Duitse Karsten. Op een rustig plekje aan de grens weten ze elkaar toch iedere dag te ontmoeten. 

Onverwachte liefde

Twee jaar geleden besloot de 89-jarige Karsten Tüchsen Hansen uit Duitsland langs te gaan bij een oude vriendin in Denemarken. Met een boeket bloemen in de hand ging hij op pad, maar hij kwam nooit aan bij zijn oorspronkelijke bestemming. Onderweg ontmoette hij namelijk de Deense Inga Rasmussen (85 jaar) en hij besloot spontaan om het bloemetje aan deze charmante dame te geven. Dat was het begin van een onverwachte liefde voor de twee. “Ik had nooit durven dromen dat dit mij zou overkomen”, vertelde Inga aan The New York Times. Karsten en Inga hadden beiden hun echtgenoten verloren na meer dan zestig jaar huwelijk en nooit gedacht dat Cupido weer op hun pad zou komen.

Grens op slot

De twee tortelduifjes wisten dat er geen tijd te verliezen was en bezochten elkaar iedere dag. Aangezien Karsten helemaal in het noorden van Duitsland woont en Inga in het zuidelijkste puntje van Denemarken, was dat goed te doen qua afstand. Het koppel kookte samen en ging gezellig in gesprek, in een mix van Deens en Duits. Aan deze dagelijkse bezoekjes kwam een abrupt einde toen de Deense overheid op 13 maart 2020 besloot de grenzen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te perken.

Dagelijkse picknick

Maar het inventieve koppel kwam al snel met een plan om elkaar toch te blijven zien. Ze vonden een rustig weggetje waar de grens alleen afgezet is met wat lage betonblokken en plastic. Sindsdien treffen ze elkaar daar iedere dag, stipt om 3 uur ’s middags. Karsten komt op zijn elektrische fiets en Inga arriveert in haar autootje. Zij neemt koffie en een tafeltje mee, hij de schnapps en de stoelen. Ook komen ze regelmatig aanzetten met cadeautjes voor elkaar, zoals een lekkere fles wijn of een zelfgebakken taart. “We zitten hier voor de liefde”, aldus Karsten. “Liefde is het allerbeste in de wereld.”

Geen aanrakingen

Op die manier kunnen ze toch in elkaars gezelschap zijn – maar wel op anderhalve meter afstand. Gezien hun leeftijd willen de twee liever geen risico’s nemen. “Het ergste is dat we elkaar niet kunnen omhelzen of kunnen zoenen”, zegt meneer Tüchsen Hansen daarover. “Maar met elkaar slapen is niet zo belangrijk als er wederzijds respect en acceptatie is.”

På dagens cykeltur lagde jeg vejen forbi Møllehus grænse. Her mødte jeg disse to dejlige mennesker. Hun, 85 år og bor i…

Geplaatst door Henrik Frandsen op Woensdag 25 maart 2020

Lees ook: Marco Borsato: ‘Leontine is mijn grote liefde’

Bron: The New York Times | Beeld: Unsplash