Zonnepanelen gaan minder geld opleveren, maar blijven lonen

zonnepanelen

Door de populariteit loopt de staatskas veel geld mis

Vanaf 2025 gaan zonnepanelen waarschijnlijk minder geld opleveren, zo kwam naar voren uit een Tweede Kamer debat. Tijdens dit debat debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de zogeheten salderingsregeling. Dit is een subsidie voor de explosieve groei van zonne-energie in Nederland. Toch vindt de Tweede Kamer dat deze subsidie zijn beste tijd heeft gehad.

Populair

Tot op heden kunnen mensen met zonnepanelen alle energie die ze terug leveren aan het elektriciteitsnet, wegstrepen tegen de energie die ze van het net halen. Stel, je levert per jaar 2.000 kilowattuur (kWh) terug, terwijl je 2.500 kWh verbruikt, dan betaal je maar voor 500 kWh. Door deze subsidie werd het erg aantrekkelijk voor mensen om zonnepanelen op hun dak te leggen, waardoor ze nu op zo’n anderhalf miljoen daken liggen.

Het is natuurlijk logisch dat mensen kiezen voor zonnepanelen als het zo aantrekkelijk wordt gemaakt. Maar juist door die populariteit loopt de staatskas veel geld mis. Zo heeft het de regering door de subsidie dit jaar al zo’n 400 miljoen euro misgelopen energierekeningen gekost.

Fictieve accu

En omdat zonnepanelen zo populair zijn, leidt het elektriciteitsnet eronder. Neem bijvoorbeeld de wat oudere woonwijken, die zijn net niet gemaakt voor huizen die op zonnige dagen veel kWh terugsturen. Toch betekent dat niet meteen dat we minder zonnepanelen op onze daken moeten leggen. We moeten er gewoon wat slimmer mee om gaan. Mensen die nu gebruik maken van zonnepanelen gebruiken deze als het ware als een soort van fictieve accu. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, stuur je dit gewoon het net op. En als de zon niet schijnt haal je het stroom er weer af.

Dat klinkt allemaal heel mooi en makkelijk, maar voor netbeheerders is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Deze netbeheerders moeten namelijk de komende jaren miljarden investeren om het elektriciteitsnet te verzwaren. Zij hopen dat huishoudens deze zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk binnen het eigen huis gebruiken, zodat het net wordt ontlast. Met behulp van het afschaffen van de salderingsregeling kan dit de consumenten een prijsprikkel geven. Zo is de stroom van je eigen dak gratis, maar over de rest betaal je gewoon belasting.

Redelijke vergoeding

Consumenten die nu helemaal in de stress schieten hoeven zich hierom alsnog geen zorgen te maken. Zij krijgen namelijk alsnog een redelijke vergoeding van de stroom die je terug levert aan het net. Minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, wil ervoor zorgen dat eigenaren van zonnepanelen minstens tachtig procent ontvangen van het leveringstarief dat zij zelf aan hun energieleverancier betalen. Ook als je de stroom uit je eigen zonnepanelen niet gebruikt, blijven ze dus – minder – geld opleveren.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: grote regionale verschillen als het gaat om longkanker

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels