Zonnig of niet? Dit weer kun je verwachten tijdens het pinksterweekend

weer

Dit weekend begint de meteorologische zomer, maar zien we dat ook terug?

Na een aantal zonnige weken is het de laatste dagen weer frisser en valt er af en toe een (flinke) bui. Toch is het inmiddels juni en zijn we ontzettend benieuwd wanneer de zomer zich aandient. Welk weer kunnen we tijdens de pinksterdagen verwachten, en hoe zit het met de rest van juni? Wij vertellen je meer.

Meteorologische zomer

Pinksteren staat voor de deur, veel mensen zijn vrij en daarom zijn we heel nieuwsgierig wat het voor weer wordt. Kunnen we er lekker op uit, of moeten we binnen bivakkeren met Netflix en snacks? Goed nieuws, want het wordt waarschijnlijk (grotendeels) een zonnig weekend. Het is dit weekend namelijk niet alleen Pinksteren, maar ook de start van de meteorologische zomer – en dat zien we gelukkig ook terug in de temperaturen de komende maand. In de aanloop naar het pinksterweekend stabiliseert het weer al. Vanaf vandaag komen de temperaturen boven de 20 graden uit, en het blijft zeker tot en met vrijdag zonnig en droog. Een goed vooruitzicht, als je het ons vraagt!

Kans op buien

Het lijkt dus een zonnig weekend te worden – althans, voor het grootste gedeelte. De temperatuur zal in het hele land waarschijnlijk boven de 20 graden uitkomen en er is veel ruimte voor de zon. Helaas is er ook kans op een aantal (flinke) regenbuien in het zuiden. Het is daar wel iets warmer, maar jammer genoeg helpt dat niet tegen de regen. Volgens meteorologen zijn de weersverwachtingen nog wat onzeker, dus het kan nog meevallen (maar ook tegenvallen…). In het noorden is de kans op regen klein.

Het weer in juni

Nu de meteorologische zomer officieel is begonnen, willen we ook graag weten welk weer we de rest van de maand kunnen verwachten. Komt het zonnetje weer terug, of blijft het regelmatig regenen? Juni begint in elk geval heel fijn, met temperaturen boven de 20 graden. Op lokale plekken kan het zelfs 25 graden worden. De zonkracht zal deze maand ook flink toenemen. Op 21 juni zal deze de hoogste stand van het jaar bereiken, met zonkracht 6 of 7, maar ook zonkracht 8 kan worden aangetikt. Je kunt dan binnen een kwartier verbranden, dus we zeggen het nog maar eens: smeren, smeren, smeren!

Door de warmte ontstaan er weer wolkenvelden, waardoor een bui op z’n tijd niet ondenkbaar is. “Daar kunnen ook een paar onweersbuien tussen zitten”, vult meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline aan. We kunnen dus gemiddelde temperaturen tussen de 18 en 23 graden verwachten, die later in de maand zullen oplopen. “In de middag is het vaak warm genoeg om zonder jas naar buiten te gaan”, aldus Van der Linden. Een fijn vooruitzicht!

Lees ook: Dit deel van ons gezicht vergeten we altijd in te smeren met zonnebran

Bron: Libelle 1, 2 | Beeld: Pexels