Meer dan duizend zorgmedewerkers lopen zorgbonus mis door werkgever

Zorgmedewerkers-zorgbonus

Zorgbonus zorgt voor scheve gezichten op de werkvloer

Vorig jaar kregen zorgmedewerkers een speciale zorgbonus. De bonus was een gebaar naar de zorgmedewerkers die in de eerste coronaperiode in de frontlinie hebben gestaan. Een gulle gift van de Tweede Kamer. Toch ging het mis toen werkgevers zelf moesten invullen wie er recht op had. Het resultaat: meer dan duizend zorgmedewerkers liepen hun bonus mis.

Eisen

Alle leden van de Tweede Kamer waren het er vorig jaar unaniem over eens: de medewerkers in de zorg krijgen een zorgbonus. Om dit eerlijk te laten verlopen, werden er drie eisen opgesteld. Zo moest je gewerkt hebben tussen 1 maart en 1 september 2020, had je bijgedragen aan de strijd tegen het coronavirus en mocht je niet meer verdienen dan twee keer het modaal inkomen. Dit is €73.000 bruto. Het ministerie had de taak van het verdelen van de zorgbonus aan de werkgever uitbesteed.

Scheve gezichten

Doordat de werkgever zelf mocht bepalen wie er recht had op de zorgbonus, kwamen er veel scheve gezichten op de werkvloer. “Sommige werkgevers vroegen de bonus voor al hun personeel aan, anderen deden dat niet”, zegt Anneke Westerlaken van het CNV. Volgens Anneke ligt de fout bij het ministerie, dat een onduidelijke regeling heeft gepresenteerd die werkgevers te veel vrijheid gaf in het beslissingsproces. “Waardoor werkgevers ook heel anders met de bonus omgaan. En zo kan iemand die precies hetzelfde werk doet bij werkgever A wel de bonus krijgen en iemand bij werkgever B niet.”

Zorgbonusgemist.nl

Omdat er veel zorgmedewerkers zijn die de zorgbonus niet hebben ontvangen, is er een meldpunt gemaakt genaamd zorgbonusgemist.nl. Oprichter Lex Tabak is dit meldpunt begonnen nadat hij merkte dat de zorgbonussen niet eerlijk verdeeld werd. Dit was bij flexkrachten zo, maar ook bij mensen die in vaste dienst problemen hadden met hun werkgever. “Hoe zorgen die werkgevers dan voor hun medewerkers? Het lukt een aantal werkgevers dus niet om een geschenk uit de samenleving over te brengen”, deelt Lex aan RTL Nieuws.

Klachten

Bij het meldpunt regende het klachten en meer dan 5000 zorgmedewerkers hadden zich gemeld. Hiervan hadden maar liefst 3944 medewerkers de zorgbonus niet gekregen, terwijl ze hier wel recht op hadden. Dit gaat voornamelijk om medewerkers in de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, apotheken en verpleeghuizen.

Lees ook: Bewezen: na vaccinatie kun je coronavirus niet meer overdragen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels