Zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden voor mensen met Parkinson

Onderzoek laat zien dat dansen een positief effect heeft op de hersenen

Dansen is niet alleen leuk, maar ook gezond en goed voor je hersenen. Uit een recent onderzoek blijkt dat het zelfs als een soort medicijn kan werken. Daarom besluit zorgverzekeraar De Friesland om danslessen vanaf 2022 te vergoeden. Lees gauw verder! 

Parkinson

Uit recent onderzoek van York universiteit blijkt dat dansen enorm goed werkt bij mensen met Parkinson. Dansen heeft namelijk een positief effect op de werking van je hersenen. Zo kregen de patiënten die danslessen volgden meer zelfvertrouwen en meer balans. Ook had 55 procent minder of helemaal geen fysiotherapie meer nodig.

De Friesland

Daarom heeft zorgverzekeraar De Friesland besloten om danslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson (deels) te gaan vergoeden. Woordvoerder Rob Propsma vertelt aan de Telegraaf: “We hopen in ieder geval dat dit zich als een olievlek over Nederland gaat uitbreiden en dat er anderen zullen volgen nu bewezen is hoe heilzaam dansen is.” Propsma sluit daarbij niet uit dat het in de toekomst ook voor mensen met een chronische pijn of niet-aangeboren hersenletsel mogelijk is. Dit moet dan wel wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Endorfine

Met dansen ben je dus niet alleen goed bezig, het is ook een leuke activiteit om te doen. Tijdens het dansen maak je het gelukshormoon endorfine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je goed in je vel zit en je blij voelt. Na een swingende workout voel je je dus een stuk beter.

Lees ook: Prima ballerina met Alzheimer herinnert zich dans wanneer ze muziek van Het Zwanenmeer hoort

Bron: Margriet, De Telegraaf | Beeld: Pexels