Zorgverzekeraars maken hun nieuwe, hogere premies bekend

premies

Helaas moeten we allemaal meer gaan betalen

Vanaf 1 januari gaat de prijs van de zorgverzekering flink omhoog. Inmiddels zijn de tarieven van onder andere Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis bekend. Wij vertellen je er meer over.

Meerdere euro’s extra

De hogere prijzen komen niet uit de lucht vallen. Met Prinsjesdag werd door het kabinet al ingeschat de de zorgpremie met gemiddeld 11 euro per maand zou stijgen. In de praktijk gaat het om een minder grote stijging, maar komen er nog altijd meerdere euro’s per maand bij.

Redenen voor de stijging

Er zijn drie redenen voor de prijsstijging. Ten eerste stijgen de lonen in de zorgsector, waardoor zorg duurder wordt. Dat moet worden betaald uit de zorgpremie. Ten tweede ontkomt ook de zorg niet aan de inflatie. Zowel medicijnen als hulpmiddelen worden duurder, wat doorberekend moet worden in de zorgpremie. Ten derde hebben we vooral door de vergrijzing meer zorg nodig, wat dus ook meer kosten oplevert.

Nieuwe prijzen

Inmiddels zijn de prijzen van de basisverzekering bij de vier grootste verzekeraars bekend. Hieronder staan ze op een rij:

  • VGZ: 141,95 euro per maand (stijging van 9,30 euro)
  • Zilveren Kruis: 138,95 euro (stijging van 7,50 euro)
  • CZ: 138,25 euro (stijging van 3,75 euro)
  • Menzis: 141,25 euro (stijging van 8 euro)

Hoewel deze bedragen allemaal behoorlijk zijn gestegen, zijn er duidelijke verschillen te zien. Verzekeraars kunnen er namelijk voor kiezen om een deel van hun reserves in te zetten, zodat er minder premiestijging plaatsvindt. Ze doen dat vrijwel allemaal, maar het verschilt per verzekeraar en per jaar hoeveel ze op die reserves kunnen inleveren.

Niet alleen de premies gaan overigens omhoog: ook de zorgtoeslag stijgt. De maximale toeslag is volgend jaar 154 euro per maand voor mensen met de laagste inkomens. Er geldt nog altijd: hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je kunt krijgen.

Overstappen

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan kun je dat nog tot en met 31 december doen. Je huidige verzekeraar zegt dan je contract voor je op en je hoeft verder niets te regelen.

Lees ook: Twee week lang problemen op spoor door werkzaamheden Zuidas

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Ashkan Forouzani