Zoveel ontvangen de Oranje Leeuwinnen voor hun deelname aan het WK

WK

Helaas hield het WK-avontuur afgelopen nacht op voor de Nederlandse voetbalsters

Na de verlenging in de kwartfinales tegen Spanje is Nederland helaas uitgeschakeld op het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. Nederland verloor met 2-1. Hoewel we hadden gehoopt dat de Oranje Leeuwinnen het tot de finale zouden schoppen, gaan ze niet met lege handen naar huis. 

Prijzengeld

Meedoen aan het WK is natuurlijk al een hele eer, maar het prijzengeld is ook niet mis. Alle deelnemers aan het WK, of je team nu wint of niet, ontvangen sowieso 27.200 euro. Oranje wist het echter te schoppen tot de kwartfinales en dat wordt extra beloond. Door de kwartfinale te behalen, hebben de Oranje Leeuwinnen allen omgerekend 81.640 euro verdiend. Ook de kist van het KNVB werd flink gespekt: de voetbalbond zal 1,98 miljoen euro ontvangen voor de prestatie.

Hadden de Oranje Leeuwinnen de halve finale bereikt? Dan zou het prijzengeld aanzienlijk stijgen. Teams die het shoppen tot de laatste vier, ontvangen per speler namelijk 149.724 euro. Uiteraard keert de FIFA nog meer uit aan de voetbalsters van het winnende team. Bij een winst wordt aan de speelsters 245.000 euro uitgekeerd.

Vrouwen-WK versus Mannen-WK

Bovenstaande prijzen klinken heel royaal, maar er zijn nog flink wat stappen te behalen op het gebied van gelijke lonen voor mannelijke en vrouwelijke voetballers. Het prijzengeld voor het vrouwen-WK is sinds het laatste vrouwen-WK wel flink gestegen: van een totaal van 30 miljoen dollar in 2019 naar een totaal van 110 miljoen voor deze editie. Maar onder mannen valt er nog steeds aanzienlijk meer te verdelen. Het totaal aan prijzengeld voor het mannen-WK in Qatar bedroeg namelijk 440 dollar.

Bron: AD | Beeld: NL Beeld