Vrouw is zwanger van twee baby’s in twee verschillende baarmoeders

zwangerschap baarmoeders

De baby’s groeien dus elk in hun eigen baarmoeder

Twee baby’s, twee unieke zwangerschappen én dus in twee baarmoeders. Het lijkt wellicht onmogelijk, maar het overkwam de Amerikaanse Kelsey. Het feit dat ze al twee baarmoeders heeft is op zichzelf al zeer zeldzaam, maar dit jaar werd ze ook nog eens in beide zwanger.

Zwangerschap

Kelsey en haar man dachten alleen in verwachting te zijn van hun derde kindje, maar tijdens de eerste echo-afspraak kwamen ze erachter dat er ook een vierde op komst is. Maar dat was nog niet eens het meest schokkende nieuws, ze kreeg namelijk ook nog eens te horen dat de baby’s elk in hun eigen baarmoeder groeiden.

Dubbele baarmoeder

De Amerikaanse vrouw was er al sinds haar zeventiende van op de hoogte dat ze een dubbele baarmoeder had. Tijdens haar eerdere zwangerschappen kreeg ze echter steeds maar één baby in één baarmoeder. Al haar eerdere zwangerschappen verliepen dan ook zonder complicaties. Dit keer ging ze daar dus ook van uit, vooral toen de verloskundige dit gevoel in eerste instantie bevestigde en zei: “Er is er inderdaad maar één.”

“Dus ik kon lekker laid back doen. Ik was aan het relaxen, want alles zag er goed uit en er was maar één baby.” Maar dat veranderde al snel. “Oh jeetje, er is er nóg een!”, riep haar verloskundige uit. “Ik heb denk ik een half uur gelachen, omdat het zo ongelooflijk was”, aldus Kelsey.

Zeldzaam

Dat de dubbele baarmoeder – en zwangerschap – van Kelsey een zeldzame situatie is, moge inmiddels duidelijk zijn. Ook in Birmingham (Alabama), waar het gezin woont, trekt de zwangerschap lokaal veel aandacht. Daarnaast zijn Kelsey en haar baby’s het onderwerp van een case study naar zeldzame zwangerschappen. “Dubbele baarmoeders, misschien hebben drie op de duizend vrouwen dat. Dan is het waanzinnig dat je in beide een embryo hebt”, zegt dokter Richard Davis, een Amerikaanse arts die gespecialiseerd is in risicovolle zwangerschappen.

Risicovolle bevalling

De moeder en de baby’s, die overigens nog in de buik zitten, maken het goed. Wat wel zeker is, is dat de twee meisjes en hun moeder een pittige bevalling te wachten staat. Er bestaat namelijk een grote kans dat de baarmoeders op verschillende momenten beginnen met het vertonen van weeën. De periode hiertussen kan variëren van uren tot dagen of zelfs weken. Kun je de baby’s dan eigenlijk nog wel een tweeling noemen? Volgens arts Davis wel: “Ik weet niet hoe we het anders zouden moeten noemen.”

Lees ook: Stad in Duitsland verlaagd snelheidslimiet naar 20 km/u

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels