Dit weekend meeste en langste vakantiefiles op Europese wegen

files

Houd deze ‘zwarte zaterdag’ rekening met lange files en extra maatregelen

De hitte en de coronamaatregelen houden veel vakantiegangers niet tegen om dit weekend op pad te gaan. In heel Europa kunnen we grote drukte en lange files op de snelwegen verwachten. Stap jij binnenkort in de auto? Houd dan rekening met de extra reistijd én mogelijke maatregelen.

Heel Europa

Veel Nederlanders vertrekken eind juli of begin augustus naar hun vakantiebestemming. Hoewel dit jaar minder mensen de grens overgaan om vakantie te vieren, verwacht de ANWB alsnog drukte op de Europese wegen. Een groter aantal vakantiegangers pakt nu bijvoorbeeld liever de auto dan het vliegtuig. Ze blijven voor een keertje binnen Europa of willen in verband met het coronavirus niet graag in het vliegtuig zitten. Ook in eigen land kan het druk worden op de wegen.

Enorme drukte

Heleen de Geest van de ANWB weet te vertellen wat reizigers dit weekend kunnen verwachten: “Er komen heel lange files, rond de 900 kilometer.” In Duitsland en Frankrijk zullen de meeste wegen vol staan, maar ook in Zwitserland en Italië wordt het filerijden. Vertrek je naar het oosten? Op de grens van Oostenrijk en Slovenië kun je urenlang moeten wachten. Toeristen moeten namelijk hun temperatuur laten meten voordat ze de Sloveense grens over mogen steken.

Grote hitte

Uren in de file staan is al geen pretje, maar we krijgen dit weekend ook nog eens te maken met tropische temperaturen. In veel landen stijgt het kwik tot boven de 30 graden. De ANWB deelt een paar belangrijke tips: neem voldoende water mee onderweg, stop regelmatig op een plek met voldoende schaduw, en zorg ervoor dat de koelvloeistof en eventueel airco van je auto helemaal in orde zijn.

Coronamaatregelen onderweg

In meerdere landen geldt een mondkapjesplicht. Leg deze dus altijd klaar in je auto. In Duitsland, Frankrijk en sommige delen van België is het dragen van mondkapjes verplicht in winkels. Toiletten op tankstations zijn gewoon open. Bij het tanken moet je handschoenen dragen en je handen desinfecteren. Verder blijft het advies om op alle plekken zo veel mogelijk afstand te houden van andere mensen.

Reisadvies van de ANWB

Tot slot adviseert de ANWB om niet in alle vroegte te vertrekken. Kies liever voor wat later op de ochtend, rond 10 uur. “Dan rijd je achter de files aan. En houd je vakantiehulp-app in de gaten, zodat je kunt zien hoe het ervoor staat met de vertragingen,” vertelt De Geest.

Lees ook: Van zon- naar stressvakantie: wat doe je als je vakantiegebied in lockdown gaat?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash

Array